En form av ”trevlighetsfascism” kan man nu se i Fotbolls-VM, menar insändarskribenten.
En form av ”trevlighetsfascism” kan man nu se i Fotbolls-VM, menar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Konsten att leva mitt i kaoset med bibehållen värdighet

Jag vill påstå att likgiltighet för andra människor utgör kärnan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ”Lärdomar från The Latin Kings skiva”

Alf Hjertström – lika välskrivet som tidigare. Och som det kan bli, för inte hade jag tänkt skriva någon insändare förrän Maria Haldesten tog till orda med sina rader om "blåbruna sörjan".

Nu är jag inte så mycket för epitet och färgmarkörer – men, när jag såg Marias rader – ja se då vaknade min multikulturella hjärna till liv ur sin morgonslummer (svårväckt). För se denna hjärna hämtar friskt inspiration från både Koranen, Torarullar, Jehovas Vittnen, Hinduism, Buddhism, Nordamerikansk ursprungskultur, samer – you name it – och förankrar sedan allt genom en stilla barnatro på ett nyfött barn i en krubba – just nu högaktuellt.

ANNONS

Konsten att leva mitt i kaoset – med bibehållen integritet, värdighet och frihet – så att säga.

Harald Ofstad tar ju upp detta med vårt förakt för de svaga som en tung punkt för det vi båda har skrivit om. Skulle vilja gå ett steg längre, och påstå att likgiltighet för andra människor (och deras lidande) utgör kärnan.

Hitler påstås av många ha varit en väldigt "trevlig prick", dessutom barnkär, åtminstone offentligt. Alltså en form av "trevlighetsfascism" – vilken tycks ha växt sig än starkare i tillvaron sedan "1945".

Och vi ser det nu i exempelvis Fotbolls-VM. Ska öppet erkänna, har inte sett en enda sekund och vet i skrivande stund inget om en enda match – förutom då en match som nyhetsradion rapporterade när bilradion stod på. Uppenbarligen förlorade Argentina mot Saudiarabien. Sextusen gästarbetare lär annars ha omkommit i samband med fotbollsarenornas byggande. Och vi har klagat på Berlinolympiaden 1936 – "BRUN!" Vad ska vi då kalla detta? Och tänk om samma situation hade uppstått i Stockholm? Hur hade stämningarna varit då?

Anklagar dock ingen – ett personligt beslut byggt på "förstahandsinformation" – från plats.

Ur ett nordamerikanskt urbefolkningsperspektiv finns här dock något att lära. Vi föds under solens ljus och när dess strålar träffar oss bildas en skugga. Och den kan vi aldrig fly ifrån – bara lära oss att bättre hantera.

ANNONS

Dag Reuterwall

Varberg

LÄS MER:Lärdomar från The Latin Kings skiva

ANNONS