Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bertil Ericson / TT

Kommunpolitiker – ta ert ansvar för arbetsmiljön

LO-facken i Falkenberg kräver att arbetsmiljön prioriteras i budget.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu är det semestertid. Tyvärr är det alltför många som kommer att gå tillbaka till jobbet med en klump i magen. Fler och fler lider av psykisk ohälsa, orsakad av sitt arbete. Inte minst bland de som är anställda i kommunen eller i sjukvården är den psykiska ohälsan ett jätteproblem. Det här är upp till politikerna i kommun- och regionfullmäktige att få stopp på. Men det vet de ofta inte om.

Politikerna är arbetsgivare och ansvariga för arbetsmiljön hos den största arbetsgivaren i varje kommun. Politikerna i fullmäktige är, enligt lagen, ytterst ansvariga. Rent praktiskt har de oftast delegerat bort arbetet till en tjänstemannaorganisation och med det tänkt att de tagit sitt ansvar. Men det lagliga ansvaret vilar fortfarande på de folkvalda.

2016 höjdes kraven på arbetsgivarna att ha en bra psykosocial arbetsmiljö. Nu kräver vi att politikerna tar dem på allvar och faktiskt tar tag i de stora problem som finns, i alla kommuner och inom regionen också. Framförallt gäller det kvinnor och framförallt de som jobbar längst ut i verksamheten, som har minst möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Nu vill vi uppmana alla politiker att ta de fackliga organisationerna på allvar, att använda sig av de utbildningar som finns, och inte minst: När budgeten ska skrivas kräver vi att ni prioriterar arbetsmiljöarbetet och följer ert lagliga ansvar.

Det måste vara slut på att säga att det saknas resurser. Arbetsmiljöansvaret innebär ett lika stort ansvar som det socialtjänstlagen eller skollagen föreskriver. Det är dags att investera i de som jobbar. Det är till och med lönsamt, bara ni vågar satsa ordentligt.

Emelie Andersson

ordförande i LO-facken i Falkenberg