Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredsår. Frågan om Vapenexport i Varberg uppmärksammades under jubileumsåret 2015
Fredsår. Frågan om Vapenexport i Varberg uppmärksammades under jubileumsåret 2015 "Varberg Calling for peace". Bild: Annika Karlbom

Kommunpolitiker kan stoppa vapenexport

Tala om för väljarna var ni står.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svensk export av krigsmateriel har sedan länge varit ifrågasatt. l Varberg uppmärksammades frågan under jubileumsåret 2015 "Varberg Calling for Peace". Det finns skäl att upphöra med export av krigsmateriel och här nämns några:

1. Export av krigsmateriel från Sverige sker till flera länder som inte uppfyller svensk syn på demokrati. Exempelvis är Sveriges export av krigsmateriel till Saudiarablen olämplig med tanke på hur kvinnor i detta land nekas mänskliga rättigheter. Demokratikravet är inskrivet i direktiv till "Inspektionen för strategiska produkter" (JSP), men anvisningarna kan tolkas olika. Besluten som fattas av ISP är hemligstämplade och den export av krigsmateriel som beviljas blir därför inte offentlig.

2. Flera länder som är godkända som mottagare av krigsmateriel från Sverige har interna konflikter. Det innebär att svenska krigsmateriel används i inbördeskrig, där civilbefolkningen (kvinnor barn och äldre) blir särskilt drabbade.

3. När Sverige exporterar krigsmateriel ska mottagarlandet lämna ett slutanvändarintyg som ska förhindra vidareförsäljning till länder som annars inte kan handla med Sverige. Trots detta vidarebefordras svenskt krigsmaterial Slutanvändarintyget är således ingen garanti för att krigsmateriel inte hamnar i orätta händer.

Krigsmateriel (vapen) från Sverige exporteras genom Varbergs Hamn. I dag behövs insikt och mod från Varbergs kommun i denna fråga. Kommunen kan genom att neka export av krigsmateriel göra ISP och svenska nationella politiker uppmärksamma på att svenska lagar om vapenexport bör tolkas mer restriktivt. Genom att kommunen är ägare av hamnen och är delägare av bolaget Hallands Hamnar AB kan kommunen neka denna export.

Vi önskar att valbara politiker verkar för att export av krigsmateriel genom Varbergs hamn nekas samt delger väljarna sin uppfattning i denna fråga.

Andreas Lindqvist

Varberg, våga vägra vapenexport!