Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Just nu är flera företag intresserade av att bygga vindkraftsparker till havs utanför den halländska kusten, skriver debattörerna. Bilden är från Lillgrund i Öresund. Bild: Johan Nilsson / TT
Just nu är flera företag intresserade av att bygga vindkraftsparker till havs utanför den halländska kusten, skriver debattörerna. Bilden är från Lillgrund i Öresund. Bild: Johan Nilsson / TT

Kommunerna måste fortsatt ha inflytande i vindkraftsfrågor

Just nu är flera företag intresserade av att bygga vindkraftsparker till havs utanför den halländska kusten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Liberalerna är positiva till vindkraft. Världen behöver mer fossilfri energi. Liberalerna ser gärna att vindkraften fortsätter byggas ut i Sverige. Elektrifieringen av industrin och transportsektorn gör att behovet av fossilfri el ökar.

2009 gjordes det enklare att få tillstånd att bygga vindkraft. Men vindkraften kan inte ha helt egna regler. Här finns behov av förbättringar. Liberalerna vill ha en mer effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser.

Samtidigt måste människor ha ett inflytande över sin lokala miljö. Kommunernas självbestämmande är en viktig del av maktdelningen mellan stat och kommun. Vi är starkt kritiska till att regeringen vill försvaga människors rätt till inflytande över sin närmiljö och avskaffa kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraft. Det är oacceptabelt. Vindkraften bör lyda under liknande regler som för en rad andra miljöpåverkande verksamheter. Den som vill bygga allt från vindkraft, stålverk och pappersbruk till raffinaderier skall ha klartecken från kommunen även i framtiden. Kommunens synpunkter skall efterhöras tidigt i beslutsprocessen.

Just nu är flera företag intresserade av att bygga vindkraftsparker till havs utanför den halländska kusten. Redan i början av detta sekel aktualiserades tankarna om en vindkraftspark ca. 7 km utanför Falkenberg kust. Protesterna var många. Ännu har inget verk kommit till stånd, mycket tack vare starka protester från boende längs kusten. Bolaget som äger projektet har inte givit upp. Man vill fortfarande bygga sin park, men nu med betydligt högre verk än i det ursprungliga förslaget. Tillståndsprövningen av det nya projektet pågår. Ännu så länge kan Falkenbergs kommun påverka beslutet genom att avstyrk eller tillstyrka byggandet. Liberalerna säger fortfarande nej till en vindkraftspark så nära kusten.

Bengt Eliasson(L)

Lars fagerström(L)

Lars Ekström(L)

Rikard Cavalini (L)

Kjell Kristiansson (L)

Petra Hygrell (L)

.