Kommuner med många bolag uppfattas ha större korruptionsproblem

Vårt enkla grundbudskap är att lagstiftaren borde ta ett samlat grepp om de kommunala bolagen.

ANNONS
LocationHalland|

Apropå:

”Rapport om kommunala bolag innehåller frågetecken” (23-06-22).

I insändaren kommenterar Per Nordenstam, vd för Sobona (de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation), vår rapport ”Kommunala bolag – fler nackdelar än fördelar?”. Kommentaren adresserar alls inte vårt grundbudskap, den vägrar medge uppenbara bekymmer med bolagsformen och de större felaktigheterna i hans text måste korrigeras.

Vi sysslar inte med tesdrivning, som Nordenstam påstår. I vår rapport presenteras forskningsresultat, resultat som är publicerade i fackgranskade vetenskapliga tidskrifter. Vi finner att kommuner som bygger upp en organisation med väldigt många bolag har högre kommunal skattesats och uppfattas ha större korruptionsproblem. Den pessimistiska syn som framträder i vår studie är i själva verket inga nyheter alls. Med ett gediget och brett statistiskt material bekräftar vi återkommande oro som tidigare uppmärksammats i såväl myndighetsrapporter som av andra forskare.

ANNONS

Bolagsformens regelverk präglas nämligen av en rad oklarheter. Det är en konsekvens av att bolagen navigerar i ett gränsland mellan privat och offentlig rätt. Exempelvis har Sveriges kommuner och regioner vid ett flertal tillfällen oroat sig över hur väl bolagens lekmannarevisionen fungerar. Kommunallagsutredningen var kritisk till hur bolagens styrelser utses. Styrelseakademin har väckt frågor om kvaliteten på de kommunala bolagens styrelsearbete. Statskontoret har undrat om det är rimligt att anställda i kommunala bolag inte omfattas av den offentliga rättens regelverk. Revisionsbyråer har riktat kritik mot att kommunala bolag inte alltid tycks följa lagar, riktlinjer och policys för sponsring av elitlag. Listan på kritiska debatter om de kommunala bolagen kan göras ännu längre.

Vårt enkla grundbudskap är att lagstiftaren borde ta ett samlat grepp om de kommunala bolagen och skärskåda alla kritiska punkter som riktas mot bolagen och skyndsamt tillsätta en utredning granskar bolagen ur ett helhetsperspektiv. Eftersom Nordenstam i sin inledande text välkomnar en kritisk granskning av bolagen är hans kritik av vår rapport obegriplig. Snarare borde han, och Sobona, backa upp vårt huvudbudskap – att tillsätta en utredning. Uppstramning och renodling av bolagens spelregler torde stärka bolagens möjligheter att verka långsiktigt och därmed hjälpa dem mer effektivt leverera samhällsnyttiga tjänster.

ANNONS

Andreas Bergh

Docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och vid Institutet för näringslivsforskning, IFN

Gissur Ó Erlingsson

Professor i statsvetenskap vid Centrum för kommun¬strategiska studier, Linköpings universitet

LÄS MER:Alltför många kommunala bolag

LÄS MER:Rapport om kommunala bolag innehåller frågetecken

ANNONS