Fullt användbara livsmedel kasseras helt i onödan, skriver insändarskribenten.
Fullt användbara livsmedel kasseras helt i onödan, skriver insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani / TT

Kommunens livsmedelsslöseri är satt i system

Misshushållning görs till dygd när man har satt i system att slentrianmässigt slänga bort tjänliga livsmedel, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Enligt Livsmedelsverkets hemsida är det ”ett viktigt bidrag för klimatet” att ”minska matsvinnet i världen” och både FN och regeringen påstås ha detta som mål i Agenda 2030. Man skulle därför kunna tro att även kommunen försöker följa dessa principer. Men så verkar inte vara fallet.

Efter att ha arbetat inom barnomsorgen under en tid har jag kunnat se på nära håll hur fullt användbara livsmedel dagligen efter barnens utspisning kasseras helt i onödan. Att skänka bort överskottet istället för att kasta är inte förenligt med kommunens praxis. Misshushållning görs till dygd när man har satt i system att slentrianmässigt slänga bort tjänliga livsmedel. Barnen tar säkert intryck av oskicket.

ANNONS

De flesta inser nog att det inte ligger i livsmedelsindustrins intresse att hushålla med jordens tillgångar. Men att kommunens rutiner utformas helt efter storföretagens villkor lovar heller inte gott inför framtiden. Frågan lyfts sällan i offentligheten, fast slöseriet enligt min mening redan borde ha varit förbjudet enligt lag.

Vårdslösheten i denna hantering får myndigheternas klimatarbete att likna ett spel för galleriet.

Jag kan tycka att det är beklämmande.

Niclas Lundkvist

ANNONS