Kvarteret Snidaren.
Kvarteret Snidaren. Bild: Annika Karlbom

Kommunen vilseleder domstolen om Snidaren

Inte någonstans under detaljplaneprocessen har det talats om inredningsbara vindar.

ANNONS
LocationVarberg|

Att ha blivit inblandad i en detaljplaneprocess, har lett till en inte alltför trevlig insyn i hur en sådan process fungerar i Varberg. När detta började trodde jag fortfarande att processen var på riktigt, att synpunkter från grannar och andra sakägare beaktades av våra folkvalda politiker och våra tjänstemän. Att underlag i styrdokument som Förtätningsstrategi, Kulturhistorisk utredning och översiktsplaner hade något slags betydelse. Men icke! Man bryr sig inte heller om Plan- och bygglagens 4:e kapitels 36:e paragraf, som säger att man ska ta skälig hänsyn till befintlig bebyggelse.

Inte ens kommunens tjänstemän verkar tro att man uppfyller kraven i nämnda paragraf för kvarteret Snidaren, då man i sin inlaga till Mark- och miljödomstolen, där man bemöter vårt överklagande, försöker vilseleda domstolen genom att framställa byggnaderna som lägre än de är. Så här skriver man:

ANNONS

”Det innebär för den högsta delen troligen en byggnad på fem våningar, med möjlighet till inredd vind, och i övriga delar fyra respektive tre våningar med möjlighet till inredd vind”.

Inte någonstans under detaljplaneprocessen har det talats om inredningsbara vindar, utan det är 6, 5, och 4 våningar som beskrivs i samtliga handlingar och som också visas i illustrationerna. Alla vi som bor i Varberg vet att det är just dessa högst belägna lägenheter med sol och havsutsikt som kan säljas för riktigt höga belopp.

Jag har förståelse för att tjänstemännen pressas att driva igenom storskaliga förtätningsprojekt för att tillfredsställa kommunalrådens begär efter nya bostäder.

Så här tyckte nämligen kommunalråden från M, S och C när jag träffade dem 19/12:

”Vi bryr oss inte om att grannar blir av med utsikten eller hamnar i skugga”

”Det spelar ingen roll om det är 3, 5 eller 7 våningar. Alla klagar ändå”

Med en sådan inställning från förtätningsalliansen, M, S och C, blir detaljplaneprocessen bara en charad, något som många varbergare från andra förtätningskvarter också vittnar om.

PS: Visst är det rörande hur förtätningsalliansen M, S och C i byggnadsnämnden våndas över att behöva följa kommunala styrdokument när det gäller Lager 157, men inte har några problem att kringgå riktlinjerna vid förtätning!

ANNONS

HP Hylander

ANNONS