Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leninpriset delas ut på Varbergs teater. Bild: Martina Thalwitzer
Leninpriset delas ut på Varbergs teater. Bild: Martina Thalwitzer

Kommunen ska inte normalisera extremismen

Varbergs kommun har indirekt blivit medarrangör till Leninpriset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svenska demokratins styrka ligger i dess svaghet. Lagstiftarens beslut att i grundlagen införa totalt skydd för förenings- och yttrandefriheten, även för grupper och individer som bedöms agera antidemokratiskt, bygger på tesen att begränsningar inte kan genomföras utan risk att demokratin skadas. Demokrater och extremister har därför exakt samma rätt att bilda föreningar och att fritt förkunna sina ideologier och åsikter.

Jag upplever en oerhörd lycka och stolthet över att ha fått privilegiet att leva i ett land som erbjuder samtliga invånare total frihet.

Friheten och demokratin är dock inga självspelande pianon. Friheten ska följas av ansvar för att undvika risken att demokratin eroderas av övertramp och missbruk.

Friheten att bilda föreningar och yttra sig ska därför inte per automatik medföra tillgång till andra mediekanaler än sina egna och inte heller till offentliga lokaler. Att inte upplåta offentliga lokaler till extremister bör vara lika självklart som att inte låna ut pornografi på folkbiblioteken eller publicera dr. Mengeles forskning i medicinska tidskrifter.

Men det är tyvärr inte så självklart för alla. Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens tidigare ordförande i Göteborg, ingrep personligen för att stoppa en extremistisk manifestation i en av kommunens lokaler. Hon förklarade sitt agerande med en enkel fras ”Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratiska krafter”, men hon betalade ett högt pris för att ha agerat utifrån en, av hennes egen partiledning, icke sanktionerad självklarhet.

Inom kort kommer att delas ut ett pris till minnet av en av historiens största extremistideologer och massmördare, Vladimir Iljitj Lenin. Platsen för ceremonin är Varbergs kommuns mest anrika kulturlokal, Varbergsteater. Kommunen har under elva år, helt okritiskt, hyrt ut teatern till denna extremistiska manifestation. Att tillåta att mördarideologier basuneras ut från en offentlig teaterscen är att legitimera extremismen. Varbergs kommun har därmed indirekt blivit medarrangör av Leninpriset.

Men det är aldrig försent att agera. Med inspiration från den historiska händelsen i Göteborg kan Varbergs ledning ta ställning mot den egna PK- mentaliteten och mot den så skadliga politiska försiktigheten och kasta ut månglarna från vårt kulturtempel. Ni har vår heder i era händer. Gör om och gör rätt!

Mircea Nitescu