Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att skattepengarna går till vård, skola och omsorg är en sak. En annan att ge chefer stora avgångsvederlag. Bild: Martina Holmberg / TT
Att skattepengarna går till vård, skola och omsorg är en sak. En annan att ge chefer stora avgångsvederlag. Bild: Martina Holmberg / TT

Kommunen skänker bort skattebetalarnas pengar

Att betala skatt är okej, skriver insändarskribenten, men inte när pengarna skänks bort till avgående chefer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Campuschefen slutar – får 715 000 i ersättning (12/4)

Det är inte något större nöje att betala 30 procent av lönen i skatt. Men det är ändå OK, det går ju till Varbergs bästa, till skola, vård, omsorg och alla andra tjänster som måste utföras.

Så läser man (HN 12.4) att en chef får 715 000 kr som vederlag, om han avslutar sin tjänst i kommunen. Det betyder 11 månaders lön. Det blir dyrt, tänker man, om alla kommunanställda, som måste sägas upp, skall behandlas efter samma gynnsamma regler.

Givetvis är det inte så. Det gäller bara en viss kategori, man kan kalla den en kommunal adel. Eftersom att de är så ovärderliga (vilket tydligen inte alltid stämmer), kan de teckna höga avtal vid eventuell avgång. Så är den gällande ”kutymen”. HN visade oss flera sådana exempel 2015-16.

Utbetalningen skall ju fungera som ett stöd innan man får en ny tjänst. Men i det aktuella fallet löper det, enligt HN, vidare i 11 månader, oberoende av en eventuell ny anställning. Vederbörande kan alltså i princip ha en ny tjänst dagen efter, med en ny lön. Det innebär att skattebetalarna skänker bort 750 000 kr, med kommunen som välvillig förmedlare.

Systemet med höga vederlag innebär också ett slags incitament till korruption. Om det är ”kutym” att hålla en hög nivå vid anställning och avgång, har alla, som tillhör den högre hierarkin, större chans att få liknande förmåner. Det är bara att hänvisa till kommunens policy.

Kommentarerna från kommunen är lama och intetsägande (eller obefintliga); man ”vill inte kommentera summorna”. Men det skulle vara intressant för medborgarna att veta hur man tänker i dessa frågor i kommunen.

Ingvar Lenfors