Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kilavägen, Falkenberg,  är ett boende för missbrukare. Bild: Håkan Bergström
Kilavägen, Falkenberg, är ett boende för missbrukare. Bild: Håkan Bergström

Kommunen nedmonterar hjälpen för hemlösa missbrukare

Socialdemokraterna tänker kortsiktigt när missbrukare placeras på lågtröskelboende.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialdemokraterna har sedan 1889, när partiet bildades, arbetat för att sociala förmåner skulle stärkas för alla samhällsmedborgare, likställda villkor och ett skyddsnät för de allra mest utsatta och därmed också, i sin dåvarande maktställning, lagstiftat på en mängd områden som bidragit till det skyddsnät vi har idag för de allra mest utsatta. Ett mycket grannlaga arbete i det samhällsklimat som rådde då.

Allmän sjukförsäkring, tilläggspension, arbetstidsförkortning och lagstadgad semester, m.m. lagstadgades av socialdemokraterna på den tiden. Man kan dock inte leva på gamla meriter. Samhället förändras och medborgarnas förväntningar likaså.

När socialdemokraterna numera fått maktställningen i Falkenberg har de uppenbarligen inställningen att alla sociala välfärdsförmåner ska skötas via kommunal verksamhet, något som kan ifrågasättas. Hur kan kommunen veta att man kan sköta boendeverksamheter inom missbruksvården bättre än andra aktörer om man inte söker kontakt och inleder dialog innan beslut?

När kommunen öppnade sitt s.k. lågtröskelboende på Kilavägen gavs instruktioner till samtliga handläggare inom socialförvaltningen att alla aktiva missbrukare skulle placeras där. Bra initiativ i grunden, för att motverka hemlöshet. Ingen människa ska behöva bo i en park/en källare och sedan komma tilltufsad till oss på RIA för att få frukost eller lunch. Ingen människa ska behöva lukta så illa, efter lång tids utevistelse, att andra människor undviker kontakt. Känslan av människovärde för alla i vårt samhälle!

Samtidigt: när socialtjänsten beviljat människor behandling på behandlingshem under 3-6 månader till stora kostnader, motiverade att bryta sitt missbruk därefter, ni placerar ni dem på lågtröskelboendet där det är fritt att vara påverkad. Ni har ingen aning om hur beroendehjärnan fungerar – ni tänker enbart kortsiktigt på kostnader, men notera att skattebetalarna betalar notan framöver! Ser fram emot dialog!

Maria Fenixell

Läs mer:

Nya boendet för missbrukare har dragit igång