Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Carlsson (L). Bild: Annika Karlbom
Tobias Carlsson (L). Bild: Annika Karlbom

Kommunallagen gäller även i Varberg

I en demokrati och rättsstat har man att följa lagen oavsett vad man tycker om den.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Det krävs ett annat styre i Varberg

Att Ingmar Ericsson inte förstår, beror det på ovilja eller oförmåga man undrar. Beror det på oförmåga stämmer knappast påståendet att man är redo att ta sig an uppgiften att styra kommunen. Beror det på ovilja att förstå, innebär det att man inte anser att kommunallagen är något som 24/7 behöver ta hänsyn till. Uppseendeväckande och borde få väljarna att dra öronen åt sig.

I en demokrati och rättsstat har man att följa lagen oavsett vad man tycker om den. Gillar man den inte kan man verka för att ändra den men till dess får man vackert följa den. Inom kommunallagen beskrivs den kommunala kompetensen dvs vad som är en kommuns ansvarsområde och vad som ligger utanför detta. Om det i kommunen finns en fungerande marknad för i det här fallet biluthyrning är det olagligt för kommunen att syssla med sådan verksamhet. Finns ingen marknad för t ex biluthyrning så kan man ha sådan verksamhet. Det kan se olika ut i olika kommuner. Vill man ta över styret och kommer med det djärva påståendet att man är redo för detta så är tipset att man i alla fall sätter sig in i det grundläggande delarna av kommunallagen.

Att bilpoolen går back med en halv miljon är inte det samma som att övriga nämnder går plus samma summa. Bilresor har säkert skett ändå ofta i privata bilar till kilometerersättning. För att reda ut och se helheten rapporterar nämnderna till kommunstyrelse där helheten hanteras i form av ekonomiska rapporter till fullmäktige, nu närmast bokslut. Det är att ta ansvar för helheten.

Ingmar Ericsson ger också bilden av att våra medarbetare helt i onödan kör runt i poolbilarna, närmast nöjeskörning, så är inte fallet någon. Min bild är att alla våra medarbetare i kommunen gör ett gott arbete och bidrar till Varbergs bästa varje dag.

Tobias Carlsson (L)

ordförande Servicenämnden Varberg