Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal var med och fick arbetsgivaren att betala för visir för de som jobbar i skolkök i Mullsjö, skriver debattörerna. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Kommunal var med och fick arbetsgivaren att betala för visir för de som jobbar i skolkök i Mullsjö, skriver debattörerna. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Kommunal vet att kvinnors röster gör skillnad

Krav kan skapa ett mer jämställt samhälle.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi är inte bara Sveriges största fackförening. Vi är också Sveriges största kvinnodominerade fackförening. Kommunals stadgar vilar på feministiska grunder. På så sätt skulle vi också kunna påstå att vi är Sveriges största feministiska fackförening.

Det finns en föreställning om att feminismens främsta fiende är kvinnor. Att kvinnor är missunnsamma, kritiska och nedvärderande mot varandra. Kommunal krossar den här föreställningen. I Kommunal ger kvinnor varandra plats, hyllar varandra och ställer upp för varandra. I Kommunal är kvinnor ledare, förhandlare och opinionsbildare. I Kommunal är kvinnors röster inte bara efterfrågade och förväntade – de blir också tillvaratagna. För vi vet att kvinnors röster gör skillnad.

Kvinnors röster i Kommunal gör skillnad för såväl stora medlemsgrupper som enskilda medlemmar. Deras röster fick Falkenbergs kommun att besluta om att kommunen skulle återta gruppbostäder i egen regi. Deras röster fick arbetsgivaren att ge medlemmar extra ersättning för det arbete de gjort under pandemin i Region Halland. Deras röster krävde och fick igenom lönesatsning för medlemmar som arbetar inom skolan i Gislaved. Deras röster fick arbetsgivaren att bekosta visir för medlemmar som arbetar i skolkök i Mullsjö. Kvinnors röster gjorde också skillnad för Joy som fick en fast anställning i Sävsjö. Det här är bara några exempel. Listan över fackliga framgångar där kvinnors röster gjort skillnad kan göras lång.

Kommunal tillvaratar också kvinnors röster i arbetet mot ett mer jämställt samhälle. Vi hörsammar kvinnors krav på möjligheten att arbeta heltid, under rätt förutsättningar, genom Heltidsarbete som norm. Vi är lyhörda till kvinnors krav på vidareutbildning som leder till bättre lön genom det vi kallar Äldreomsorgslyftet. Vi tar till vara på kvinnors röster eftersom deras budskap och krav kan skapa ett mer jämställt samhälle.

Maria Jörmalm Andersson

sektionsordförande Kommunal sektion Falkenberg

Anne Sjölund

sektionsordförande Kommunal sektion Varberg

Görel Stoltz

sektionsordförande Kommunal Varberg regionen

Carina Thållén

avdelningsordförande kommunal Sydväst