Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lövblåsning i Spööökitetsparken väcker närboende tidigt på morgnarna. Bild: Anna Johansson

Kommunal ljudförorening i Spööökitetsparken

Klockan sex på morgonen drar det igång.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Ännu en härlig sommarmorgon. Vad väckte mig? Fågelkvitter? Skrattande barn? Kaffe på sängen? Nej, oljudet från kommunens lövblåsare i Spööökitetsparken i centrala Varberg. Ibland drar det igång redan strax efter sex, men i bästa fall får vi som bor på Platsarna sova fram till halv åtta så här under sommarsemestern. Under en dryg halvtimma ljuder sedan detta dånande monster, spyr ut avgaser och rör upp skadliga partiklar, för att lekplatsens gångar ska vara fria från sand och löv när de leksugna barnen anländer fram på förmiddagen.

I många städer på olika håll i världen är lövblåsare förbjudna i stadsmiljöer, av ovan nämnda skäl.

Nu vill vi ha svar av kommunen om hur man tänker inför nästa sommar. Om ni inte bryr er om oss, som väcks av oljudet på sommarmorgnarna, så hoppas vi att ni åtminstone väljer att tänka på miljön. Ställ in lövblåsaren i garaget och låt den stanna där. Räfsa och sopborste har fungerat i alla tider och borde duga även i framtiden.

Trött Varbergsbo

Svar

från kommunen.

Hej, tack för din synpunkt och tråkigt att du blev störd av vårt arbete. En del platser behöver städas eller röjas tidigt på morgonen på grund av att där är mycket folk under dagtid.

Just vid Spööökitetsparken är lövblås det enda effektiva sättet att ta bort löven eftersom underlaget gör att det är svårt att sopa. Varbergs kommun kommer framöver att successivt ersätta en del av våra bensindrivna lövblåsar med eldrivna, som låter betydligt mindre. Dessa kommer vi exempelvis att kunna använda på ytor där vi har daglig eller ofta återkommande skötsel som sker tidigt på morgonen.

Tomas Kaspersson

avdelningschef, Varbergs kommun