Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det är kanske så att konstnären vill göra oss uppmärksamma på orättvisorna i världen och vill få oss att skaka av oss skygglapparna och agera mot krig, förtryck, fattigdom och rasism, skriver Per Sjövall apropå konstverket
Det är kanske så att konstnären vill göra oss uppmärksamma på orättvisorna i världen och vill få oss att skaka av oss skygglapparna och agera mot krig, förtryck, fattigdom och rasism, skriver Per Sjövall apropå konstverket "Vattenbäraren" i Brunnsparken. På bilden sitter konstnären Knutte Wester bredvid flickan i statyn.

Kom inte med pekpinnar för konsten

Måste kunna vara provocerande.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "SD vill mota bort provocerande offentlig konst"

Det är något av ett löjets skimmer över Erik Hellsborns motion om att ändra kommunens riktlinjer för konstnärlig gestaltning. Konsten måste stå fri och konsten måste också kunna vara provocerande. Politiker typ Erik Hellsborn skall inte komma med pekpinnar och tala om hur konstverken skall utformas. I totalitära stater som Sovjetunionen, Kina och Tyskland under nazismen på 30 talet begränsade man konstnärernas frihet. Nazistpartiet avgjorde hur konsten och litteraturen skulle utformas. Författare och journalister som skrev kritiskt hamnade i fängelse eller avrättades. Böckerna hamnade på bokbål.

I HN:s artikel nämner han ett verk ”Vattenbäraren” som står i Brunnsparken så här säger han ”En nedtyngd liten pojke som släpar på tunga vattendunkar-den är deprimerande och nedslående att se. Det hade varit bättre om där var ett konstverk som gav positiva känslor hos betraktaren”

Ta bort skygglapparna, Erik Hellsborn, och tänk ett varv till. Så här ser verkligheten ut idag för 30 miljoner barn som är på flykt och lever under fruktansvärda förhållanden. Det är brist på mat, kläder, medicin, rent vatten och många dör i tältläger. Det är alltid civilbefolkningen och i synnerhet barnen som drabbas hårdast i krig.

Det är kanske så att konstnären vill göra oss uppmärksamma på orättvisorna i världen och vill få oss att skaka av oss skygglapparna och agera mot krig, förtryck, fattigdom och rasism. Kunskapen är ju vårt bästa vapen mot intolerans, maktmissbruk och rasism. Är du med?!

Jag skall ta ett annat exempel, Picassos Guernica. Guernica är en målning av Pablo Picasso från 1937. Målningen är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som den 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt terrorbombning i de spanska fascisternas tjänst. Franco hatade målningen, idag en av världens mest berömda målningar, som återvände till Spanien och Madrid på Picassos begäran först när demokrati återinfördes i Spanien 1981. Leve demokratin och den fria konsten!

Per Sjövall

flyktingansvarig för Rädda Barnen i Halland