Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sedan mitten på 1800-talet då utvinningen av kol, olja och gas började i stor skala, har halten koldioxid ökat och fortsätter att öka, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Koldioxid är en kraftfull växthusgas

En liten ökning får stora konsekvenser.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Klimatkris är inget att oroa sig för"

Du skriver att procentdelen koldioxid i luften är så liten. Det är riktigt. Men effekterna av koldioxiden har att göra med att koldioxid är oerhört kraftfull som en så kallad växthusgas. Det gör att endast en liten ökning får stora konsekvenser. Konsekvenser som vi märker av redan i dag. Vi upplever smältande glaciärer, översvämningar på vissa ställen och extrem torka på andra ställen i världen.

Halten koldioxid har varit i stort sett densamma sedan år 1000, som du skriver, men sedan mitten på 1800-talet då utvinningen av kol, olja och gas började i stor skala, har halten koldioxid ökat och fortsätter att öka. Dock skriver du att en ökning av halten från 0,03 % till 0,04% är en ökning med 0,01%. Detta är felaktigt. Det blir 0,01 procentenheter dvs 33%, dvs en avsevärd ökning. Vi har med en rasande takt sedan industrialismens början tagit upp kol, olja och gas ur jorden som har används och omvandlats till koldioxid i atmosfären.

Minst 97 % av den samlade forskarkåren är eniga om att vi måste minska de fossila utsläppen för att undvika en klimatkatastrof.

Jag skulle inte våga lita på de få procent som inte håller med om detta.

Elisabeth Hagberg