Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Studenter protesterar för klimatet i Düsseldorf i Tyskland. Bild: Christophe Gateau
Studenter protesterar för klimatet i Düsseldorf i Tyskland. Bild: Christophe Gateau

Klimatstjrejken har blivit riktigt stor

Vänd kappan efter vinden innan du blåser bort.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inspirerade av Greta Thunberg planeras 1659 strejker i 105 länder den 15 mars. Läs gärna föregående siffror ett par gånger. De stämmer nog inte längre, det ökar varje dag. Gretas klimatstrejk har blivit större än de flesta kunnat ana. Plötsligt har klimatrörelsen förvandlats från en stilla bris till en gigantisk orkan, redo att sätta klimatfrågan överst på den politiska dagordningen i hela världen. Och i tisdags tillkännagavs det att 16 000 forskare från Tyskland, Österrike och Schweiz enats om ett gemensamt uttalande till stöd för Fridays For Future, som Gretas klimatstrejk kallas internationellt. De skriver under på att de stöttar skolstrejken för att de insatser som görs för att bromsa klimathotet måste femdubblas. Senare denna vecka planeras ett liknande tillkännagivande från svenska forskare.

Ni som har sett bilder från klimatstrejker i Hamburg, Bryssel, Amsterdam, oändliga folkhav med studenter som kämpar emot politisk passivitet i klimatfrågan. Tänk er samma folkhav, men bara forskare, då får ni en bild av hur stort det här stödet är. Och nu håller ännu fler forskare över hela världen på att ansluta sig.

Politiker, lyd ett gott råd: Läs på, och vänd kappan efter vinden innan du blåser bort. Prioritera miljö och klimatfrågor. Folkets tålamod håller på att ta slut i takt med att insikten om situationens allvar ökar.

Politiker med ansvarslös politik tvingar barnen att skolka.

Frågan vi måste ställa våra politiker är: Har ni förstått vad klimathotet innebär?

Det är dags att tala mindre om klimatförnekare, deras roll är utspelad och motbevisad.

Däremot måste vi tala mer om klimatfördröjare, politiker och företag som föreslår otillräckliga insatser som riskerar invagga folk i falsk trygghet i tron att tillräckligt görs.

Sanningen är att det görs för lite.

Palle Nielsen

Parents For Future Halland

Jörg Hellkvist

Parents For Future Uppland

Isabella Linne

Parents For Future Värmland