Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Janerik Henriksson/TT

Klimatsmart flyg med rätt bränsle

Se till att Sverige blir ett föregångsland.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den mest klimatsmarta flygning någonsin har nyligen genomförts mellan Halmstad och Stockholm. Med dagens teknik lyckades man kapa utsläppen med 46 procent. Det visar med all tydlighet att flyget går att göras bättre. Att därför kategoriskt säga att vi inte ska flyga är fel väg att gå, det är inte flyget som är problemet utan bränslet.

Sverige är ett långt och glesbefolkat land, det innebär att flyg i många fall är det vettigaste alternativet. Låt oss istället se till att Sverige blir ett föregångsland där vi använder och utvecklar ny smartare teknik som minskar klimatutsläppen även för flyget. Runt hörnet är dessutom utvecklingen långt gången för eldrivna flygplan även i kommersiell drift. En eldriven fordonsflotta är framtiden men då behöver Sverige klimatneutral elproduktion och att kärnkraften utvecklas.

Så låt oss sluta vara så kategoriska och inse att vi genom att utveckla flyget kan få ett smartare transportsätt redan idag. Som dessutom på vissa sträckor är smartare än andra färdmedel. Det är så vi får ett hållbart samhälle.

Lars Püss (M)

riksdagsledamot