Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den samlade forskningen slår fast att en uppvärmning på 1,5-2 grader ger effekter som värmeböljor, torka och vattenbrist, översvämningar, stigande havsyta och minskande skördar. Bild: Johansen, Erik

Klimatkris ger anledning till oro

Varför ska vi inte lita på vetenskapen?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Klimatkris är inget att oroa sig för"

Signaturen ”Koldioxidtörstande gräsrot” påstår i en insändare i Hallands Nyheter onsdagen den 23 oktober att klimatförändringar inte är något att oroa sig för. Vill tvärtemot säga att tunga skäl talar för att vi måste oroa oss och vidta åtgärder! Genom ett resonemang om att koldioxiden andel av luftens gaser (för närvarande 0,04 %) är försumbar i förhållande till syre och kväve, vill insändarskribenten påskina att den ökning som skett från 0,03 %, innan industrialiseringens början, inte har någon påverkan på klimatet. Men vi ser ju redan en påverkan på klimatet: glaciärerna smälter och havsnivån har höjts, ekologiska system har påverkats.

Insändarskribenten påstår felaktigt att ”mängden koldioxid har ökat med 0,01 %”. I själva verket är ju ökningen, med insändarskribentens angivna andelar, 33 %, sedan industrialiseringens början! Enkel skolmatematik! Och ökningen fortskrider och den beror på människans påverkan, såsom användning av fossila bränslen, enligt minst 9 av 10 seriösa forskare. Den samlade forskningen slår fast att en uppvärmning på 1,5-2 grader ger effekter som värmeböljor, torka och vattenbrist, översvämningar, stigande havsyta och minskande skördar.

Nog finns det skäl till oro! Varför ska vi inte lita på vetenskapen?

Sven