Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg när hon gick med i en demonstration för klimatet i Belgien i februari. Bild: Geert Vanden Wijngaert
16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg när hon gick med i en demonstration för klimatet i Belgien i februari. Bild: Geert Vanden Wijngaert

Klimatfrågan måste sättas högst upp på agendan

Det ledarskap som finns i Sverige hittills har axlats av 16-åriga Greta Thunberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Klimatförändringarna är en akut kris som pågår just nu. Sedan 1992 har vi haft internationella avtal i syfte att begränsa utsläppen av växthusgaser till en nivå som förhindrar allvarliga klimatförändringar. Men utsläppen har sedan dess istället ökat i raketfart och ökar stort fortfarande. I Sverige minskar inte utsläppen trots många vackra ord.

Politikernas passivitet är chockerande. Trots att vetenskapen är glasklar och forskarnas rapporter alltmer apokalyptiska. Vi har inte råd att släppa ut mer.

Fortfarande tas beslut som stimulerar användningen av fossila bränslen, till exempel planeras i Göteborg och Sverige stor utbyggnad av infrastruktur för fossilgas, och Preems stora oljeraffinaderi i Lysekil får tillstånd att öka sin verksamhet och blir då Sveriges största utsläppare av koldioxid.

Som författaren Naomi Klein uttrycker det; ” Det enda som ökar mer än våra utsläpp är mängden ord med löften om att minska dem”.

Klimatförändringarna kallas för vår tids ödesfråga och kräver genomgripande samhällsförändringar av aldrig tidigare skådad omfattning för att undvika förödande konsekvenser. Det ledarskap som finns i Sverige hittills har axlats av 16-åriga Greta Thunberg.

Vi kräver att politiker på alla nivåer (även i Varberg) sätter klimatfrågan högst på agendan och först i alla beslut.

Manifestation i Varberg 15 mars, alla är välkomna!

Nätverket #FridaysForFuture Varberg