Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ringhals kärnkraftverk. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Klimatfrågan kräver fokus på de verkliga problemen

Kärnkraften är ett av de kraftslag som ger lägst klimatpåverkan per kilowattimme producerad el.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

Kärnkraften är inte räddningen för klimatet

Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen uppmanar läsarna att inte låta sig luras, men sprider själv flera missförstånd.

Kärnkraften är ett av de kraftslag som ger lägst klimatpåverkan per kilowattimme producerad el, men det är korrekt att den inte är helt koldioxidfri. Utsläpp av växthusgaser sker under olika delar av kärnkraftens livscykel, främst i samband med brytning och anrikning av uran men även vid avveckling och konstruktion av slutförvar. Som jämförelse kan nämnas att elbilar inte heller är koldioxidfria, men de är likväl en viktig del i klimatomställningen. Allteftersom samhället i övrigt blir fossilfritt kommer elbilar, liksom kärnkraft, att bli fossilfria genom hela livscykeln.

Trots detta är klimatpåverkan från kärnkraft likvärdig med vindkraft och nordisk vattenkraft. Påståendet att utsläppen motsvarar en tredjedel av kolkraftens saknar stöd i de livscykelanalyser som klimatpanelen IPCC använder sig av. Även i Vattenfalls ISO-certifierade miljövarudeklarationer har kärnkraft klimatpåverkan på samma låga nivå som vatten- och vindkraft. Erickson nämner en anrikningsanläggning i Kentucky. Den stängdes 2013 och har ersatts av effektivare anläggningar med mycket lägre utsläpp.

Som Erickson säger är det mycket bråttom att stoppa utsläppen av klimatgaser. Sverige byggde på 1970- och 80-talen kärnkraft i en takt som de förnybara kraftslagen ännu inte är i närheten av. Det är svårare att göra i dag, inte minst på grund av ovana att bygga reaktorer, men länder som Sydkorea och Kina visar att det går att bygga snabbt. Om det blir aktuellt i Sverige återstår att se. För ögonblicket är det viktigt att vårda de reaktorer vi har eftersom de tillsammans med vatten- och vindkraft ger ett av de mest klimatsnåla elsystemen i världen. Här har Per-Olof Erickson och Naturskyddsföreningen en möjlighet att utveckla sitt arbete för en snabbare klimatomställning genom att styra över sitt engagemang mot de faktiska koldioxidutsläppen.

Mattias Lantz

forskare i tillämpad kärnfysik, Uppsala universitet, medlem av Analysgruppen (analys.se)