Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ismassorna i Arktis och Antarktis smälter i en rasande takt och om det får fortsätta kommer havsnivån att öka dramatiskt, skriver debattören. Bild: Tore Meek
Ismassorna i Arktis och Antarktis smälter i en rasande takt och om det får fortsätta kommer havsnivån att öka dramatiskt, skriver debattören. Bild: Tore Meek

Klimatförsämringens dilemma

Det är mycket bråttom att agera om det skall vara möjligt att få stopp på den ständigt pågående temperaturförhöjningen, skriver Per-Olof Weréen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi är mitt inne i en världsomfattande klimatförsämring orsakad av för höga utsläpp av koldioxid. Det är forskarna och FN:s klimatkonferens helt överens om. Nu är det upp till var och en att göra vad vi kan, men framförallt är det politikernas ansvar för att något görs. Det krävs handlingskraft och pedagogik från ansvariga myndigheter. Vi vanliga människor måste få hjälp på vägen. Det är mycket bråttom att agera om det skall vara möjligt att få stopp på den ständigt pågående temperaturförhöjningen.

Koldioxid gör att alltmer av solstrålarnas värme stannar kvar i jordatmosfären. Solstrålarna ”studsar” på grund av allt högre halter av koldioxid tillbaka till jordytan, istället för vidare ut i världsrymden, på ett sätt som aldrig tidigare skett under vår tideräkning. Koldioxidhalten i jordatmosfären ligger långt över den gräns som gör att temperaturökningarna skall upphöra. Stora områden håller på att bli obeboeliga på grund av för höga temperaturer eller bränder alternativt översvämningar som orsakar katastrofliknande förhållanden på alltfler markområden, allt orsakat av för höga utsläpp av koldioxid. Vi har sett tv-reportage med förfärliga bilder från Sibirien (+10 grader C över det normala), Kalifornien (+54,4 grader C som mest), Nederländerna (enorma översvämningar), Sicilien (+48,8 grader C som mest), osv. Den senaste tioårsperioden är den varmaste som uppmätts i modern tid. Uppsalas medeltemperatur har ökat med 1,5 grad under de senaste 30 åren. Medeltemperaturen i Sverige har i genomsnitt ökat med 1,7 grader sedan 1860, då förstår man att 1,5 grad av dessa på bara de senaste 30 åren är väldigt mycket! Ismassorna i Arktis och Antarktis (+18,8 grader C som mest 2021) smälter i en rasande takt och om det får fortsätta kommer havsnivån att öka dramatiskt. Snart har vi fler klimatflyktingar än politiska. Var skall vi producera vår mat?

Jag är ingen framtidspessimist, men någonting måste göras åt klimatförsämringarna om världens och Sveriges befolkning skall få en bra framtid. Jag har en känsla av att regeringen och ansvariga myndigheter antingen är okunniga eller också struntar de i problemen med ökande temperaturer. Gör de det lätt för sig och tänker att nästa generation skall lösa problemen med klimatet? Men den tiden finns inte till förfogande! Världens vetenskapsmän och politiker har löst många svåra problem under de senaste 200 åren till exempel tillgång till mat och husrum för de flesta, vaccin mot smittkoppor, fredsöverenskommelser osv. Nog skall det gå att lösa klimatkrisen också, men makthavarna måste visa på att dom har förstått vad som håller på att hända. Som det ser ut nu pekar allt på att jordens medeltemperatur kommer att öka med 2,4 grader C de närmaste årtiondena. Det är väldigt mycket. Har man som jag levt sedan 1940-talet så har man tydligt kunna se vad som fortlöpande sker med klimatet. Det är faktiskt oroväckande att klimatfrågan inte diskuteras mer i politiska sammanhang.

Per-Olof Weréen