Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn (L).
Cecilia Rönn (L).

Klimatet har inga nationsgränser

Vi behöver göra allt vi kan för att sluta konsumera i överflöd av jordens resurser.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Att förstå att det är dags att vakna upp och agera vad gäller klimat och miljöfrågor är inte svårt att inse med facit i hand på hur sommaren har varit. Extrem lång värme, torka och bränder. Kanske är det för sent att backa, kanske måste vi som samhälle, individer och företagare rusta oss för att klara av extrema väderväxlingar? Kanske är det inte för sent?

Vad svaret än är på den frågan så blir agerandet det samma. Vi behöver göra allt vi kan för att sluta konsumera i överflöd av jordens resurser, tänka kortsiktigt och egoistiskt. Även om vår egen livstid inte är så lång i jämförelse med jordklotets så är det våra barn och framtida ättlingar som förtjänar en realistisk chans till ett bra liv på ett jordklot i ekologisk balans.

Liberalerna är utsedda av Naturskyddsföreningen att ha alliansens mest seriösa och ambitiösa miljöpolitik. Det vi vet och som borde vara en självklarhet är att vi löser inte klimatproblemen internt inom Sveriges gränser. Vi löser dem bäst genom internationella samarbeten och överenskommelser. För att få ner vår förbrukning av koldioxidutsläpp krävs det insatser i alla led. Av dig som individ, av oss som nation lokalt och globalt.

Vi Liberaler har effektiva lösningar som vi vill implementera efter valet i höst:

- Mer EU samarbete. Europeisk koldioxidskatt, EU-avgift baserat på plast som inte återvinns i varje land, europeisk flygskatt och bättre system för handel med utsläppsrätter.

- Effektiva och långsiktiga satsningar i Sverige. Nej till sänkt dieselskatt. Flygskatt på flygens utsläpp, inte på resandet. Långsiktigt växla om till förnybara energialternativ och under tiden är kärnkraften ett klimatneutralt alternativ som vi inte vill avveckla. Kärnkraften behövs idag för att säkra en stabil energiproduktion utan kolkraft.

- Förbättringar lokalt i Varberg . I Varberg har vi fortfarande mycket kvar att göra för att nå våra långsiktiga miljömål. Vi vill ha breda överenskommelser mellan partierna i kommunen för att säkra en långsiktig miljöpolitik. Jag vill förbättra saker som att säkra att kommunen som en stor aktör går före i miljöfrågorna och sätter oss på topp bland landets kommuner.

- Tydliga miljökrav vid upphandlingar

- Anpassa vår fordonsflotta till miljöanpassade alternativ och uppmuntra elbilar genom fler laddstolpar

- Förbättra kollektivtrafiksituationen så att vi möjliggör att fler kan åka kollektivt.

- Stimulera naturvård för att öka den biologiska mångfalden.

- Anlägga fler våtmarker och grönområden

- Utreda möjlighet och placering av ett kommunalt naturreservat.

Cecilia Rönn (L)

riksdags- och kommunkandidat i Varberg