Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

KD levererar en äldreomsorg att lita på

De goda exemplen finns.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Fler än 13 000 personer har avlidit i covid-19 i Sverige, varav det stora flertalet varit äldre personer. 90 procent av dem som dött var över 70 år, 50 procent var över 85 år. Det kan inte beskrivas som något annat än ett fruktansvärt misslyckande.

Coronakommissionens betänkande kring äldreomsorgen konstaterar att strukturella brister utgör en viktig delförklaring till att så många äldre drabbats så hårt. Men bristerna har varit kända länge.

Därför har Kristdemokraterna under lång tid arbetat fram förslag på hur vi ska ta itu med problemen. Vi har i våra budgetar lagt fram reformer och resurser för att öka personalkontinuiteten och minska timanställningarna så att den äldre inte behöver möta över 20 olika personer under två veckor, vilket kan vara fallet i andra kommuner idag. Vi har förslag för att få bort de ofrivilliga delade turerna som sliter på personalen, och vi har drivit krav om att öka den medicinska kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen.

Vi har också pekat på att regeringen står utan plan för att möta den lågintensiva kris som äldreboendebristen utgör, och föreslagit reformer för att öka byggandet – inte minst av trygghetsboenden som bryter ensamhet, skapar möjlighet till gemenskap och kan skjuta upp en eventuell flytt till särskilt boende.

Vi är glada att många av dessa reformer återfinns i det förslag till ändringsbudget som Kristdemokraterna, tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet, lagt fram i riksdagens finansutskott. Förslaget innebär 4,3 miljarder extra till äldreomsorgen under 2021. För Varberg innebär det 32 miljoner kronor, och för Falkenberg 23 miljoner kronor. Pengar som skulle göra skillnad.

De goda exemplen finns. Vi kan förbättra personalens villkor, säkerställa god sjuksköterskebemanning och läkarkompetens, och bygga trygga och anpassade boenden för äldre. Nu är tiden för dessa goda exempel att spridas och bli verklighet i hela landet. Sverige förtjänar en äldreomsorg att lita på.

Jakob Forssmed (KD)

ekonomisk-politisk talesperson

Morgan Börjesson (KD)

ledamot Socialnämnden Varberg

Anita Andersson (KD)

ledamot Socialnämnden Falkenberg