Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett fängelse är ingen skola men det måste ändå lyckas bättre än skolan med att fostra, undervisa och lära dessa ynglingar något vettigt. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ett fängelse är ingen skola men det måste ändå lyckas bättre än skolan med att fostra, undervisa och lära dessa ynglingar något vettigt. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kan vi inte prata om bättre straff istället?

Det enda samhället bör vara intresserat av är att en brottsling kommer bättre ut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vem förtjänar nycklarna till Rosenbad?”

Män mellan 16 och 26 är världens mest brottsbenägna grupp. Det är väldigt unga killar. Studentålder. Och denna grupp håller på att bli yngre. Att det finns goda förutsättningar att styra upp dessa killar redan i skolan är dock A och O. Bryr vi oss inte om att förebygga så får vi ännu fler skjutningar samt överfulla fängelser.

Straff och förebyggande måste naturligtvis gå hand i hand. Att bara prata generellt om inlåsning säger inte så mycket. En inlåsning ska i de allra flesta fall en dag ta slut.

Tyvärr är det många politiker som tävlar i att låta hårda nu. Men några riktiga hårdingar som pratar om dödsstraff, tortyr och stympning har vi inte sett till ännu. Den typen av straff är verklighet i en del stater dock utan minskad kriminalitet som effekt.

Kan vi inte prata om bättre straff istället? Eller åtminstone definiera vad vi menar med hårt? Är det hämnd och lidande du är ute efter så går du bet. Det garanterar inget tryggare och säkrare samhälle, tvärtom.

Vi kan inte skicka alla 16-26-åriga killar på en tioårig omloppsbana runt jorden. Kollektiv bestraffning är dessutom brottsligt. Att det finns en partiledare i det konservativa blocket som på fullt allvar förespråkat kollektiv bestraffning med att utvisa hela utländska familjer där det finns en kriminell, förskräcker. Och att så många svenskar röstar på denne och inte verkar bry sig om att det finns rättsprinciper och deklarationer om mänskliga rättigheter som förbjuder sådant. Vi kan naturligtvis inte bekämpa brottslighet med annan brottslighet. Hur långt tillbaka i tiden vill ni?

Det enda samhället bör vara intresserat av är att en brottsling kommer bättre ut. Innehållet i straffet och resultatet är således viktigare än strafftiden i sig om vi ska prata generellt. En kriminell måste ändra sitt beteende och mogna. Ett fängelse är ingen skola men det måste ändå lyckas bättre än skolan med att fostra, undervisa och lära dessa ynglingar något vettigt om de ska komma bättre ut, samt om vi ska kunna känna oss trygga också i framtiden. Men framför allt, vi måste vakna när klockor ringer, inte när huset rasat.

Nisse