Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, och Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg på en av de dagliga presskonferenserna (27/5)  med anledning av covid 19.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, och Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg på en av de dagliga presskonferenserna (27/5) med anledning av covid 19. Bild: Pontus Lundahl/TT

Kan Sverige någonsin förlåta?

Både Tegnell och Löfven borde avgå.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I flera månader har vi nu kunnat lyssna till Tegnells antaganden och förutsägelser. Mycket av det han sagt har fått revideras. Länge talade han om flockimmunitet men när framstående forskare direkt avrådde från det tänket (WHOs chef Dr Michael Ryan 12/5, ) började det skaka inom Folkhälsomyndigheten (FHM). Dagen efter den värsta kritikerstormen skickades därför en kvinna, hittills okänd, från FHM ut till den dagliga pressträffen där hon förklarade att ”flockimmunitet” aldrig varit syftet med strategin! Efter det har hon inte synts särskilt mycket i rutan.

Matematikprofessor Britton sitter på sin kammare och kalkylerar, hans utgångspunkt för sina matematiska modeller är teorin om flockimmunitet och hur tidigare influensor uppfört sig. Men Covid19 är ingen influensa, det är en dödlig pandemi som vi inte kan vaccinera oss emot.

I mars tog statsminister Löfven till orda, han skulle tala till folket. Jag minns särskilt en mening, ”tusentals kommer att dö”, sa han. Var fick han det ifrån? Löfven sitter i knät på FHM. Man kan inte kunna allt. Men man kan lära och lyssna på andra länders ledare som vet bättre. Lena Hallengren satte verkligen nålen på kartan då hon i Nyhetsmorgon uttalade sig så här om den svenska strategin, ”jag ska vara helt ärlig, ingen vet vad som är rätt”, sa hon. Ovanstående är bara ett axplock av alla grodor och irrspår som FHM och ytterst Löfven levererat. Medan dessa våra folkvalda framhärdar med den svenska strategin som fördöms av stora delar av världen, ges våra äldre aktiv dödshälp. Ingen syrgas och inga läkemedel undantaget morfin och midazolan (Aftonbladet, professor Yngve Gustafsson 21/5) som sakta men säkert gör att andningen upphör och ett gammalt troget hjärta slutar att slå. Skammen är total, anhöriga är maktlösa och personalen saknar skydd. Viruset arbetar sig långsamt och metodiskt fram och statistiken talar sitt tydliga språk. Professor Ccecilia Söderberg-Nauclér har tillsammans med 2 300 andra akademier inom området epidemiologi/virologi/infektion skrivit under ett öppet brev, som skickats till FHM, där man ber Sverige ändra strategi, men inget sker (New York Post 16/4).

De som inte befinner sig på ett äldreboende, irrar runt i samhället och vet varken ut eller in. Barnen i skolan används som virusmissiler i flockimmunitetens anda, självklart sprider de smittan vidare, medan politiker och Tegnelltroende tjänstemän hötter med fingret och åberopar skolplikten. Gränser stängs för oss, det är inte något att förvåna sig över. Vilka länder, undantaget Sverige som lät flera hundra smittade Italienresenärer kliva av planen och vandra rätt in i samhället, vill ha in smittbärare av Covid 19?

I vården sliter sjukvårdshjältarna halvt ihjäl sig för att vårda svårt sjuka Covid-patienter samtidigt som andra svårt sjuka också måste tas om hand. De testningar som skulle ske har inte kommit till stånd men någon riktig förklaring till detta ges inte (Aktuellt 26/5).

FHM säger att den svenska strategin går ut på att se till att vården håller sig på ”rätt nivå i kurvan”. Hur ska vi kunna förlåta och hur ska vi förhålla oss till att vara i händerna på en experimentlysten statsepidemiolog och en statsminister med hybrissvansen i vädret? För mig är svaret enkelt; både Löfven och Tegnell måste gå, och betydligt mer kunniga måste ta över.

Li Hillker

Författare, psykoterapeut och anhörig