Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rådjur som springer över en sommaräng. Bild: Hasse Holmberg / TT
Rådjur som springer över en sommaräng. Bild: Hasse Holmberg / TT

Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill...

Läsaren Britta Uher Larsson tycker att djur ska vara just djur och inte något man lägger på tallriken.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

Vasalöpare är beroende av nötkreaturen. (HN 8/7)

Ingen som deltar i ett lopp som exempelvis Vasaloppet och Göteborgsvarvet är beroende av någon annans död. Anders Richardsson skriver om nötkreaturens vikt för den svenska naturens mångfald. Jag undrar hur den svenska naturen såg ut före det att människorna importerade och förslavade kor för sin egen nytta. Det är kanske det vi ska sträva efter, att låta naturen bli sådan den var före människans intågande. Men hur gör vi det?

Tänk dig att alla här på jorden har samma värde. Vi människor har genom evolutionens gång fått äran och uppgiften att sköta om vår planet. Jag börjar känna mig allt mer säker på att någon annan djurgrupp hade skött uppgiften bättre. Men vi har världens chans att ställa allt tillrätta! De kor, grisar och andra djur som just nu lever på gårdar kan få fortsätta beta på åkrarna tills dess de är gamla och dör. Sedan, när "jägarna" äntligen fråntas sina vapen kommer rådjur, älgar och andra vilda djur att öka vilket ger fler djur som betar gräset. Säkert kommer också sjukdomar att uppstå och spridas men över sikt (och nu menar jag längre fram än du och jag får leva) kommer naturens gång sköta om både djur och natur. Har vi tur och lycka kommer även vi människor få plats. Friskare, lyckligare och utan samvetskval.

Jag vet att jag på något vis upprör många människor genom den här texten, men jag förstår inte varför det måste vara så. Tänk så underbart det vore om livet bestod av just liv! Att leva och låta andra leva. Göra vårt bästa för att rädda miljön och göra vårt bästa för att alla ska få må bra.

Och vi "konsumenter" får inte lägga vad vi vill på tallriken. Det finns många bestämmelser om vad som får säljas och ätas och vad det vi äter får innehålla. Jag hoppas bara med hela mitt hjärta att alla animaliska produkter i en snar framtid får fortsätta vara djur och inte någon ni lägger på er tallrik.

Svenska traditionella sånger har visst sin charm, Änglamark är min favorit!

Sluta att utrota skogarnas alla djur! Låt örnen flyga låt rådjuren löpa!

Britta Uher Larsson

förskollärare, mamma och framtidsoptimist.