Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverige behöver kärnkraft, en ren och hållbar energikälla, skriver Cecilia Rönn (L).

Kärnkraften ska ersättas av...ny kärnkraft!

Att inte bygga ersättningsreaktorer på Ringhals vore slöseri med infrastruktur.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på insändare från Lars G ”Vad ska ersätta kärnkraften?

Tack för din fråga Lars. Du frågar ”Vad ska ersätta kärnkraften”. Vi Liberaler säger att ny kärnkraft ska ersätta den gamla kärnkraften. Energiöverenskommelsen slöts 2016 mellan regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Liberalerna står utanför överenskommelsen då den i mångt och mycket bygger på dyra subventioner och brister när det gäller klimatnytta.

Jag heter Cecilia Rönn och utöver mina uppdrag i Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen är jag ordförande i Varbergs Energi AB. Mitt uppdrag har gett mig djupare insikt i det svenska energisystemet. Sol, vind och vatten är riktigt bra för vårt kommunala energibolag men samma modell duger inte för oss nationellt.

Liberalerna har en lång historia av att värna kärnkraften både för klimatet och för svensk konkurrenskraft. När målet i energiöverenskommelsen är hundra procent förnybar energi, i stället för fokus på fossilfri energi, innebär det i praktiken en avveckling av svensk kärnkraft.

Sverige behöver kärnkraft, en ren och hållbar energikälla. Ett av de två ben av basenergi som den svenska energimixen behöver om vi inte bara ska klara ljus och värme utan även en hållbar industri och ett trafiksystem fritt från fossila drivmedel. Vi ser dessutom en effekt- och kapacitetsbrist i Sverige och för att lösa klimatkrisen krävs det att samhället i större utsträckning elektrifieras.

Att inte bygga ersättningsreaktorer på Ringhals vore ett stort slöseri med infrastruktur och kompetens som har arbetats upp här sen länge. Liberalerna anser att kärnkraften är en del i den framtida energimixen som behövs för att trygga en klimatsmart framtid.

Cecilia Rönn (L)