Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kärnkraften går mot sitt slut

Ett olönsamt sätt att producera energi.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledarkrönikan ”Varför älskar Moderaterna kärnkraft?

Kärnkraften i dag går mot sitt slut. Inte på grund av politiska beslut utan för att det faktiskt blivit olönsamt att producera elenergi med hjälp av kärnklyvning.

Att som Moderaterna målar upp det med att det är en politisk spel mellan regeringen och samarbetspartierna som skapat den situation som är idag, tycker jag är att föra folket bakom ljuset i ett försök att skaffa billiga politiska poäng.

Moderaterna glider på fakta och säger sig vilja stå på barrikaderna för att rädda Ringhals 1. Men de skriver inte om de miljarder i investeringar som behövs för att kunna fortsätta hålla kärnkraftverket vid liv och den osäkra lönsamhet som trots allt är kärnkraftens dilemma.

I takt med teknikutvecklingen är det idag mera lönsamt att producera elenergi med vind, sol och vatten än vad som kärnkraften kan erbjuda.

Detta har lett till att de stora kraftbolagen tagit beslutet att stänga produktionen på kärnkraftverken i Oskarshamn 1 och 2 och på Ringhals 1 och 2.

Jag anser att eventuella skattepengar som skall investeras i elkraftproduktion i så fall skall gå till mera miljöriktiga alternativ och till att bygga ut elnätet så att vi får möjlighet att flytta elöverskottet i norr till de mera tätbefolkade städerna i söder.

Martin Sävborg

Centerpartist