Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regeringen vill förlita sig mer på väderberoende elproduktion trots att vi inte kan lita på att den energin kommer att räcka, skriver Julia Jaresved och Fredrika Albertsson i Moderaternas ungdomsförbund.

Kärnkraften behövs för fortsatt klimatsmart elproduktion

För första gången på länge riskerar Sverige att få brist på el.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I slutet av 2019 stängdes Ringhals 2 ner och Ringhals 1 kommer att stängas ner i slutet av detta år. De stora negativa konsekvenserna av detta ses tydligt i Svenska kraftnäts prognos för elförsörjningen under kommande vinter och för första gången på länge riskerar Sverige att få brist på el. De som förespråkar att avveckla kärnkraften brukar lyfta fram väderberoende energikällor som solkraft som ersättning till kärnkraften. Problemet är att väderberoende energikällor inte är speciellt leveranssäkra, speciellt inte under vinterhalvåret. Kärnkraften behövs för att vi ska fortsätta ha tillförlitlig klimatsmart elproduktion.

Svensk energipolitik är inte skapad för verkligheten. Dagens energipolitik är inte utformad för det kalla vinterklimatet vi har i norden. Regeringen blundar för begreppet leveranssäkerhet och Sverige är långt ifrån rustat för en kallare vinter än normalt. Med förutsättningarna som vi har skapat för vår egna energiproduktion kommer vi redan i vinter har ett underskott på el motsvarande Stockholms totala behov. Om vi tvingas uppleva en vinter där temperaturen är kallare än minus tio grader kommer vi ha ett underskott på över det dubbla. Att förlita sig på att Sverige kan importera från våra grannländer är ett misstag då deras importbehov riskerar att vara för högt för att de ska vilja exportera till oss. Dessutom innebär import av el ofta att vi importerar från gas- och kolkraftverk.

Regeringen vill förlita sig mer på väderberoende elproduktion trots att vi inte kan lita på att den energin kommer att räcka. Istället för att fokusera på att säkra Sveriges energibehov fokuserar regeringen på att stänga ned kärnkraften trots att det är både koldioxidneutral och leveranssäker. Faktum är att kärnkraften släpper ut minst koldioxid under hela sin livscykel i jämförelse med sol-, vind- och vattenkraft. Solkraft är den av de tre energikällor som släpper ut mest koldioxid, 27 gram koldioxid per kilowattimme jämfört med kärnkraft som släpper ut 4 gram koldioxid per kilowattimme. Kärnkraften är alltså i särklass den mest klimatsmarta och leveranssäkra energikällan som finns och det enda klimatsmarta alternativet med samma leveranssäkerhet är fossil energi.

Det är dags att Sverige slutar med ineffektiv symbolpolitik och istället genomför klimatsmart och stabil energipolitik som är långsiktigt hållbar. Regeringen har länge drivit en ineffektiv klimatpolitik som ska se bra utåt trots att de mycket väl vet att den inte ger någon positiv effekt för klimatet utan tvärtom. Det finns ingen energikälla som är lika klimatsmart och leveranssäker som kärnkraften den behöver utvecklas, inte avvecklas.

Fredrika Albertsson

distriktsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Halland

Julia Jaresved

ledamot Moderat Skolungdom Uppsala Län