Ett stort problem är istället ledningarna som inte klarar av att leverera lagom mycket ström till våra växande städer, skriver Rickard Nordin (C) och Cristofer Bergenblock (C).
Ett stort problem är istället ledningarna som inte klarar av att leverera lagom mycket ström till våra växande städer, skriver Rickard Nordin (C) och Cristofer Bergenblock (C). Bild: Fredrik Sandberg / TT

Kärnkraften är ett sidospår, vi vill framåt

Är varken det mest miljövänliga eller ens det mest lönsamma sättet att producera el.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på "Utan Ringhals – stora konsekvenser för näringsliv och klimat" och "Avveckla inte kärnkraften innan det finns fungerande alternativ!"

I två artiklar i Hallands Nyheter (14/8 och 31/8) har Jörgen Warborn (M) och Ann-Charlotte Stenkil (M) skrivit om behovet av mer kärnkraft för att lösa Sveriges energibehov och världens klimatproblem. I centerpartiet håller vi med om att detta är viktiga problem att lösa och därför driver vi flera förslag om att bygga ut Sveriges miljövänliga energikällor. Kärnkraften är dock inte en av dem. Kärnkraft är varken det mest miljövänliga eller ens det mest lönsamma sättet att producera el. Därför är det inte heller konstigt att marknadens intresse av att bygga mera kärnkraft är svalt. Kärnkraften är ett sidospår, i Centerpartiet vill vi framåt!

ANNONS

Redan 2009 enades Centerpartiet och Moderaterna tillsammans med den övriga alliansen om en energiöverenskommelse som tillät nybyggnation av kärnkraft under förutsättning att den kunde bära sina egna kostnader. Sedan dess har satsningar på kärnkraft lyst med sin frånvaro, samtidigt som stor utbyggnad har skett av både vind- och solkraft. Anledningen är att kärnkraften varken är en lönsam eller särskilt smart investering. Detta underströks nyligen av en studie från DIW, tyska institutet för näringslivsforskning, som visade att inget kärnkraftverk någonsin, någonstans byggts på marknadsmässiga villkor. Att Moderaterna – ett parti som vanligtvis tycker att marknadsmässighet och effektivitet är viktigt – ändå fastnat i ett vurmande för kärnkraften är svårt att förstå.

Vi delar däremot Warborns och Stenkils uppfattning om att det finns problem i Sveriges energiförsörjning, men dessa problem ligger inte i energiproduktionen. Sverige producerar i dag mer el än vad vi gör av med och det finns gott om utrymme för utbyggnad av gröna energikällor. Ett stort problem är istället ledningarna som inte klarar av att leverera lagom mycket ström till våra växande städer. Det problemet kommer varken mer kärnkraft eller någon annan energikälla lösa. Sverige behöver istället uppgradera elnätet, göra det enklare och mer lönsamt att bygga ellagring samt styra förbrukningen bättre. En hel del av dessa förändringar är redan initierade genom Januariavtalet, men det finns mycket kvar att göra och vi välkomnar moderaternas intresse i att hjälpa till att hitta lösningar.

ANNONS

En annan sak som vi är överens om är att Sverige har en stor potential som exportör av miljövänlig energi till resten av Europa. Vår vattenkraft, våra vindpinade kuster och alla soltimmar ger oss förutsättningar som många länder saknar. Vi blir dock förvånade när Warborn och Stenkil vill att elen som exporteras ska komma från kärnkraft. De verkar ha missat den pågående revolutionen inom grön el. Utbyggnaden av solceller har växt med över 50 procent flera år i rad och vindkraften byggs ut motsvarande en halv kärnkraftsreaktor om året. De stöd som tidigare funnits för vindkraften behövs inte längre och bör stängas omgående. Halland är ett bra exempel på ett område med rätt väderförhållanden och en närhet till Europa som gör energiexport enklare. Här finns ett guldläge att utvecklas som en producent och exportör av grön el!

Halland har även en stor potential vad gäller utveckling och innovation inom förnybar energi. När reaktor 1 och 2 stänger behöver vi ta tillvara på all den kompetens som finns på Ringhals och i samarbete med forskningsvärlden, närliggande högskolor och energibolag skapa ett regionalt utvecklingscentrum för miljövänlig energi. Genom att stå främst i den gröna omställningen kan vi bidra till nya arbetstillfällen, utveckling av ny teknik och nya företag, samt dra ett lite större strå till stacken av insatser som räddar klimatet!

ANNONS

Rickard Nordin (C)

Klimat- och energipolitisk talesperson

Christofer Bergenblock (C)

Kommunalråd i Varberg

ANNONS