Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ringhals ägs till största delen av Vattenfall som beslutat stänga två av fyra reaktorer på företagsekonomiska grunder, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Ringhals ägs till största delen av Vattenfall som beslutat stänga två av fyra reaktorer på företagsekonomiska grunder, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kärnkraft ser ut att bli en parentes

Vårt elsystem har inte krackelerat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Trist att Ringhals förtidsstänger två reaktorer"

Bengt Åke Salsgård tycker det är synd att Ringhals förtidsstänger två reaktorer och att vårt elsystem krackelerat. Han påstår att S stiftat en lag som förbjöd kärnkraftsforskning i Sverige.

En korrekt beskrivning av verkligheten är följande. Ringhals ägs till största delen av Vattenfall som beslutat stänga två av fyra reaktorer på företagsekonomiska grunder. Även efter beslut om att avskaffa effektskatten har Vattenfall kommit till samma slutsats om bristen på lönsamhet.

Lagen som åsyftas stiftades 1987 och den förbjöd inte forskning om kärnkraft. Däremot planering och andra åtgärder som syftade till att uppföra ny kärnkraft i Sverige. ASEA/ABB vidareutvecklade till exempel efter lagens införande reaktorn BWR 90+ för export. Lagen ska ses i ljuset av folkomröstningen 1980 om avveckling av kärnkraften samt Tjernobylhaveriet 1986. Sedan 2006 är lagen avskaffad.

Vad gäller vårt elsystem så är det enligt ett färskt pressmeddelande från Energiföretagen så att Sverige under 2019 haft en mycket stor elexport. Hela 25,8 TWh har vi 2019 exporterat till våra grannländer, ett nytt rekord. Energimyndigheten prognostiserar att Sverige kommer att ha en ökande elexport de närmaste åren trots stängningen av kärnreaktorer. Detta beror främst på en kraftig utbyggnad av vindkraften som gjorts, pågår och kommer. Det är uppenbarligen det som marknaden nu vill investera i, inte kärnkraft. Trenden finns över hela världen och där finns dessutom en stor vilja att satsa på solenergi. Energimyndigheten har skattat solenergipotentialen i Sverige till 7-14 TWh/år.

Förutom nya energikällor finns också energieffektiviseringar. Vattenfall har uppgett att utbyte av förslitna turbiner och generatorer i vattenkraftverken kan ge upp till sex TWh energitillskott per år. En konsekvent utfasning av glödlampor och lysrör till förmån för LED-lampor skulle spara ca sex TWh elenergi per år.

Vårt elsystem har inte krackelerat, Vi behöver nya moderna, förnyelsebara och hållbara tekniska framtidslösningar. Inte gårdagens.

Glenn Wahle