Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kärnkraft eller vindkraft – en moralisk fråga

Kan inte förespråka det ena eller andra med hänvisning till klimatet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I den här artikeln jämför jag kärnkraftens för- och nackdelar i svensk energiproduktion.

Vindkraft

- ger en oförutsägbar och ojämn elproduktion

- är fossilfri

- är förnybar

- är relativt billig.

Kärnkraft

- lämnar farligt avfall i 100 000 år

- är fossilfri

- är inte förnybar

- är relativt dyr.

En fossilfri elproduktion är nödvändig av klimatskäl. Eftersom både kärnkraft och vindkraft är fossilfria kan man inte förespråka det ena framför det andra med hänvisning till klimatet.

Råvaran uran är en icke förnybar resurs. Om vi fortsätter i den här takten har vi tömt jorden på uran inom 100 år.

Att det radioaktiva avfallet är farligt i 100 000 år reflekterar man kanske inte nämnvärt över. Men 100 000 år är en väldigt lång tid. Vi kan aldrig ge några garantier som sträcker sig så långt.

Att göra slut på jordens resurser och samtidigt lämna giftigt avfall efter sig är inget vi kan fortsätta med. Det leder till att fler och fler arter dör ut. Mängder av djur och växter försvinner redan idag. Visste du att vi befinner i början av den sjätte massutrotningen? Människan, som är beroende av den biologiska mångfalden, kan därför också få problem med sin överlevnad.

Lösningen finns i en cirkulär ekonomi. Den cirkulära ekonomin är hållbar. I den cirkulära ekonomin tar man hand om sina egna sopor och man tar inte mer från jorden än vad den kan ge.

Som jag ser det kokar det ner till en moralisk fråga. Det blir en fråga om att ta ansvar för sig själv och sina handlingar. Svängningarna på nätet p g a vindkraft är ett billigt pris att betala jämfört med kärnkraftsproduktionens negativa konsekvenser för framtida generationer. Problemet med svängningarna är dessutom övergående. Sveriges elnät förbättras och det finns olika sätt att lagra energi på, bl a som vätgas.

Ekonomin då? Här är det väldigt enkelt. Eftersom det är så dyrt att bygga nya kärnkraftverk går det inte att få någon lönsamhet i dem. Därför finns det heller ingen som investera.

Sparven