Stress. 71 procent av tjänstemännen i privat sektor i Halland känner sig stressade av sitt jobb.
Stress. 71 procent av tjänstemännen i privat sektor i Halland känner sig stressade av sitt jobb. Bild: Janerik Henriksson/TT

Jobbstress får inte vara ett normaltillstånd

Vänta inte tills någon blir sjuk.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

I Hallands län känner sig 71 % av tjänstemännen i privat sektor generellt stressade av sitt jobb. Detta visar en färsk undersökning som Unionen låtit göra. För tjänstemännen är jobbstressen inte ett undantag, utan en känsla de går runt med dag efter dag. Stress har blivit ett normalt tillstånd. Nu måste arbetsgivare ta ansvar för att arbetet som sker på arbetsplatsen inte leder till ständig jobbstress och ohälsa.

Vi lever i ett stressat samhälle, där det kan vara svårt att få tid för återhämtning. I dag stressar många från jobbet för att hämta barnen, hoppar över lunchrasten för att slänga i sig något snabbt framför datorn och svarar på jobbmail när det plingar till i telefonen på kvällen. I Hallands län känner 18 % av privatanställda tjänstemän att de inte hinner återhämta sig efter stressiga perioder. I panik letar vi i stället upp information om hur vi ska hantera vår stress och möts av råd om att yoga, lyssna på lugn musik eller börja träna. Det kan vara bra i stunden, men är inte hållbart i längden. Det är inte den som är stressad som ska lära sig att hantera sin jobbstress, utan arbetet måste organiseras så att inte jobbstress är ett normaltillstånd och måste hanteras i form av ohälsa. Efter intensiva perioder behöver vi tid för återhämtning, annars går det ut över vår hälsa, arbetsprestation och privatliv.

ANNONS

2016 infördes en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Nu är det nödvändigt att alla arbetsgivare börjar arbeta metodiskt med dessa riktlinjer så att det får genomslag på arbetsplatsen. Rätt använt skapar de här förskrifterna ett tydligt förhållningssätt kring tillgängligheten i arbetslivet, vilket leder till ökade möjligheter för återhämtning. Arbetsgivare har också allt att vinna på att prioritera de anställdas hälsa. Vi vet att stressrelaterade sjukdomar är vanliga och anställda som inte kan jobba gynnar varken individen, företaget eller samhället. Vänta inte tills någon blir sjuk, utan se redan nu över företagets rutiner. Fundera över vad företaget kan göra för att ge de anställda rimliga möjligheter att klara av jobbet under ordinarie arbetstid. I Hallands län känner i dag bara 26 % till om deras arbetsgivare har riktlinjer för minskad stress på jobbet. Det är anmärkningsvärt!

Unionen är en av parterna på arbetsmarknaden och vi försöker bidra till en bättre arbetsmiljö. Detta genom att bland annat utse och utbilda lokala arbetsmiljöombud som verkar på arbetsplatserna samt erbjuda utbildningar och nätverk för våra chefsmedlemmar i arbetsmiljöarbete. Att 71 % av tjänstemännen känner sig stressade av sitt jobb tar Unionen på största allvar. Vi hoppas att arbetsgivare tar det på lika stort allvar.

ANNONS

Per-Anders Larsson

Regionchef Unionen SjuHall

ANNONS