Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Januariavtalet var ett stort svek mot arbetarklassen i Sverige skriver insändarskribenterna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Januariavtalet var ett stort svek mot arbetarklassen i Sverige skriver insändarskribenterna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Januariavtalet var ett stort svek mot arbetarklassen

V vill ge 10 miljarder extra till kommuner och regioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna var ett stort svek mot arbetarklassen i Sverige. Det var också ett stort svek mot kommuner och regioner. I ett läge där i stort sett alla kommuner skär ner i verksamheten och sjukvården går på knäna så kan denna uppgörelse bara få betyget Icke Godkänd. När skattesänkningar för de rikaste prioriteras framför välfärden så får det naturligtvis konsekvenser för de mest utsatta människorna i vårt samhälle.

För alla oss vänsterpartister som är förtroendevalda inom kommunpolitiken så är det mycket glädjande att vår partiledning och riksdagsgrupp nu, äntligen, sätter ned foten. Det är dags att sätta stopp för denna orättfärdiga politik! Vänsterpartiet offentliggjorde i måndags sitt krav på 10 miljarder extra till kommuner och regioner. Vi är beredda att fälla regeringens budget om det inte tillgodoses. Det kan betyda att vi måste söka stöd hos dom andra borgerliga partierna som inte sitter i regeringens knä – det vill säga Moderaterna och Kristdemokraterna. Då får det vara så! Politikens innehåll är ändå det väsentliga.

För Falkenbergs del skulle 10 miljarder extra till kommuner och regioner betyda ett tillskott på 29,4 miljoner kronor. 29,4 miljoner kronor som skulle kunna innebära fler anställda inom äldreomsorgen, fler anställda och mindre barngrupper inom förskolan. En tryggare välfärd för både barn och äldre. Det hade också också kunnat inneburit att exempelvis Årstadskolan hade kunnat finnas kvar om de pengarna hade kommit kommunen till godo istället för att regeringen satsade på skattesänkningar åt de rika och mer RUT-bidrag.

Vi tror att de flesta som är politiskt förtroendevalda och invånarna i vår kommun skulle välkomna 29,4 miljoner till verksamheten.

Anita Gidén (V)

Mikael Hallberg (V)

Falkenberg