Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erland Linjer (M). Bild: Annika Karlbom
Erland Linjer (M). Bild: Annika Karlbom

Jag skulle skämmas om jag inte tog ansvar för skattemedlen

80 procent väljer redan privata vårdgivare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Skäms på er i socialnämnden

Jag skulle skämmas om jag inte i varje ögonblick tog ansvar för de skattemedel vi har att ansvara för. Jag skulle skämmas om jag inte hela tiden försöker sätta mig in i vad olika beslut kan leda till. Jag skulle skämmas om jag inte hade brukarnas bästa i fokus. Jag skulle skämmas om jag inte kunde erkänna att när ändringar genomförs så kan det ibland verka orättvist.

När ansvaret inte bara gäller enskilda frågor utan helheten i en verksamhet så är prioriteringar nödvändiga. Varje år får socialnämnden en budget att förhålla sig till. Det får alla nämnder.

Vårt uppdrag är att på ett så klokt sätt som möjligt fördela pengarna till alla våra verksamheter. Vårt ansvar är gentemot brukare av olika slag. Barn, som far illa. Funktionshindrade, som behöver stöd. Sjuka, som behöver hemsjukvård. Äldre, som klarar sig med hemtjänst. Äldre, som flyttat till särskilda boenden. Personer med demenssjukdom, som behöver hjälp hemma eller på boenden, mm, mm.

Nu med en pandemi som drabbar individer, anhöriga, företag och offentlig verksamhet så behöver även socialnämnden vrida och vända på sin verksamhet för att se vad som kan göras. Och vad vi än gör, så kommer förändringar att kritiseras.

Att privatisera personlig assistans ger oss på årsbasis en besparing de kommande åren på ca 7 000 000 kronor. Efter två år kan det så kallade utjämningssystemet komma att påverka storleken på beloppet. Idag i Varberg väljer 80 procent av brukarna privata vårdgivare när det gäller personlig assistans. Jag tror att när så många väljer privata utförare så kommer en privatisering inte att äventyra kvaliteten för brukarna.

Erland Linjer (M)

ordförande, socialnämnden i Varberg