Sädesärla är en av de arter som insändarskribenten inte sett så mycket av i år.
Sädesärla är en av de arter som insändarskribenten inte sett så mycket av i år. Bild: Hasse Holmberg / TT

Jag saknar de vanliga fåglarna

Tidigare fanns de "på min lilla plätt på jorden."

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på "Jag har upplevt mer fågelsång än någonsin"

Den kunnige amatörornitologen Reino Gustavsson har kommenterat min insändare ”Vart har fåglarna tagit vägen”. Han har inte samma upplevelse som jag att flera fågelarter har minskat/uteblivit i år. Tvärtom menar han att han hört ovanligt mycket fågelsång i Varberg i år och exemplifierar detta påstående med att han hört en rad mindre vanliga fåglar som rödstjärt, gransångare, svarthätta, törnsångare, trädgårdssångare, härmsångare och kärrsångare. Flera av dem har jag nästan inte hört talas om, än mindre skulle jag känna igen dem eller dess sång. Jag är tämligen säker på att de fåglarna aldrig sjungit i min närhet. Därmed har jag heller inte kunnat undra vart de tagit vägen

ANNONS

De fåglar jag saknat i år är vanligare arter som stare, björktrast, koltrast, sädesärla, gök, ladusvala och tornseglare, som tidigare funnits på ”samma lilla plätt på jorden” som jag.

Jag undrade i min insändare varför dessa fågelarter inte velat dela livsutrymme med mig i år?

Reinos påstående att det i ”historisk tid” aldrig funnits så många häckande fågelarter som nu är förmodligen på sätt och viss sant även om epoken ”historisk tid” börjar ungefär vid vikingatidens slut, ca 1050 e Kr. Så långt tillbaka finns inga fågeltaxeringar, En del fågelarter har försvunnit men många har tillkommit genom uppspjälkning av tidigare arter. Nu anser forskare att det kan finnas ca 18 000 fågelarter.

Göran

ANNONS