Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mer fågelsång än någonsin, har insändarskribenten upplevt under våren och försommaren. Till exempel av svarthättan som syns på bilden. Bild: JULIAN STRATENSCHULTE
Mer fågelsång än någonsin, har insändarskribenten upplevt under våren och försommaren. Till exempel av svarthättan som syns på bilden. Bild: JULIAN STRATENSCHULTE

Jag har upplevt mer fågelsång än någonsin

God säsong för flera arter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Var är fåglarna?"

Denna vår och försommar har jag upplevt mer fågelsång än någonsin. Åtminstone när det gäller vissa arter i och omkring Varberg. Detta som kontrast till Göran som i HN den 17 juli undrade Var är fåglarna? Det gäller särskilt insektsätare som rödstjärt, gransångare, svarthätta, törnsångare, trädgårdssångare, härmsångare och kärrsångare. Men också koltrasten har haft en väldigt god säsong att döma av alla sjungande hannar. Och de tycks ha klarat häckningarna bra med många utflugna ungar.

Trots att dessa iakttagelser är både lokala och subjektiva, bekräftas mönstret av de nationella fågeltaxeringarna som pekar ut flera av dessa fågelarter som mycket framgångsrika de senaste tjugo åren. Samtidigt finns det naturligtvis fåglar som har minskat i samma miljöer. Vissa arter ökar medan andra minskar över tid och orsakerna till denna dynamik vet vi väldigt lite om. Vi vet dock att det finns fler häckande fågelarter i Sverige idag än någonsin under historisk tid, likaså att vi har flera miljoner fler fågelpar än för några decennier sedan.

Glädjande nog har jag denna vår även upplevt ovanligt många sånglärkor. Man har hört dem sjunga snart sagt överallt i lämpliga miljöer. Trots att de tidigare decimerades kraftigt, har ingen minskning skett under det senaste decenniet. De är fortfarande dubbelt så vanliga som sädesärlan med sina 800 000 par.

Reino Andersson