Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cannabis är inte ofarligt, men det går inte att generalisera så som man tidigare gjort i debatten, skriver debattören. Bild: Richard Vogel
Cannabis är inte ofarligt, men det går inte att generalisera så som man tidigare gjort i debatten, skriver debattören. Bild: Richard Vogel

Jag efterlyste en narkotikadebatt utan moral

Socialdemokraterna måste börja se till dagens verklighet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar på ”Cannabis förödande för unga människor

Det jag eftersökte med min artikel från 17 januari var en narkotikadebatt utan moral. Det första jag bemöts med är att få drogliberal slängd på mig. Det är inte så vi får en konstruktiv debatt.

Under 30 år har Sverige haft samma restriktiva narkotikapolitik, en av världens hårdaste. Idag har vi EU:s näst högsta narkotikarelaterad dödlighet. Bruket och tillgången fortsätter att öka, men Socialdemokraterna tycker ändå att politiken man fört sedan 1988 är den som fungerar.

2015 konstaterade FN:s kontor för mänskliga rättigheter att Sveriges narkotikapolitik inte lever upp till FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. WHO och FN fastställer även att skademinimerande insatser fungerar, bland annat för att få ner drogdödligheten och spridningen av HIV.

Trots FN:s konstaterande vill inte Socialdemokraterna ens utreda den nuvarande lagen. Sedan 1988 har staten inte utrett frågan en enda gång trots att både bruk, tillgång och dödsfall bara ökat. Sveriges Kommuner och Regioner efterfrågade i mars 2019 en utvärdering och utredning av den nuvarande lagen och vad den egentligen har fått för konsekvenser. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill också se en utredning. När ska Socialdemokraterna ta sitt ansvar och inse att lagen idag inte fungerar som den ska när både bruket, tillgången och dödsfallen ökar?

Legaliseringsdebatten är egentligen en helt annan debatt än den jag ville åt, men jag kommer bemöta det som skrevs. Den uppmärksammade nyzeeländska studien som det refereras till har även fått en hel del kritik i hur den har tolkats. Amir Englund, cannabinoidforskare vid King’s College, och Andreas Åberg, överläkare i psykiatri, påpekar att endast 38 av de 874 personerna i studien– sex procent av alla som hade provat cannabis– visade en försämring av IQ. Studien visade att ett långvarigt cannabisberoende, inte ett sporadiskt bruk, var kopplat till IQ-försämring. Att då insinuera att all användning av cannabis är lika med minskad IQ är precis sådan mytbildning som riskerar att få ungdomar att misstro all information om de negativa effekterna.

Cannabis är inte ofarligt, något jag också skrev. Även om den inte är dödlig vid en överdos så är det en psykoaktiv drog som kan ge skador. Men det går inte att generalisera så som man tidigare gjort i debatten. Hur en substans påverkar en människa eller hur farlig den är skiljer sig från person till person. Det beror helt på individen, vad den har för sårbarheter, hur ofta den brukar, hur mycket och vad det är för styrka på substansen. Dricker du starksprit i stora mängder varje dag kommer du med stor sannolikhet till sist få allvarliga skador. Men alla som dricker alkohol dricker inte på det sättet. Det är likadant med cannabis. Att därför säga att alla som brukar cannabis– oavsett mängd, styrka och regelbundenhet– kommer bli missbrukare eller endast kommer känna av de negativa ruseffekterna är kontraproduktivt.

I min första text skrev jag aldrig vad jag anser att lösningen är. Jag ville öppna upp en debatt som har varit och är väldigt stigmatiserad. Socialdemokraterna måste börja se till dagens verklighet. Över 30 år har gått. Folk dör. Politik har en tendens att förändras allteftersom tiderna förändras, dock gäller det tydligen inte narkotikapolitiken i Sverige. Enligt Socialdemokraterna ska 1988-års politik lösa 2020-talets narkotikadödlighet, som om bruket och marknaden också har stått stilla.

Angeline Eriksson (C)

ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Halland