Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Standnära. Att det idag ligger 100 meters strandskydd för minsta bäck, dike, å eller insjö är inte rimligt och till och med kontraproduktivt gentemot den biologiska mångfalden. Bild: Hasse Holmberg / TT
Standnära. Att det idag ligger 100 meters strandskydd för minsta bäck, dike, å eller insjö är inte rimligt och till och med kontraproduktivt gentemot den biologiska mångfalden. Bild: Hasse Holmberg / TT

Ja, vi vill låta fler få bygga strandnära på landsbygden!

Det finns en dubbelmoral i strandskyddets nuvarande utformning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Anders Klasson, Glommen (12/7).

Det är förvånande att Anders Klassons som bor vid havet i underbara Glommen ondgör sig över att människor på landsbygden ska få samma chans till ett strandnära boende. Vi i Centerpartiet vill också värna om strandskyddet och det havsnära skyddet på 300 meter är heller inget som vi ifrågasätter. Vi är också emot en privatisering av strandlinjen och en fri passage för det rörliga friluftslivet är en av grunderna.

Men frågan har en dubbelmoral inbyggd i sin nuvarande utformning. Stockholms skärgård är ett exempel på en överetablering och att våra känsliga och artrika åmynningar ofta har en hamn med en miljöskuld är en annan del. Vi tillåter byggnation nära vattnet i våra städer och vid Nissan i Halmstad har man byggt ett bibliotek i ån bara ett stenkast från Länsstyrelsen som annars är mycket restriktiva med att ge dispens från strandskyddet.

Centerpartiet vill se en sundare tillämpning av strandskyddsreglerna även i övriga delar av landet och har nu fått stöd av flera andra Allianspartier. Tyvärr har vi inte nuvarande regeringspartier bakom oss men vid en bra valutgång i höst hoppas vi precis som Anders Klasson antyder kunna förändra detta regelverk. Att det idag ligger 100 meters strandskydd för minsta bäck, dike, å eller insjö är inte rimligt och till och med kontraproduktivt gentemot den biologiska mångfalden. Människan trivs vid vattnet och har av tradition alltid gjort sina bosättningar där. Ett strandnära boende innebär dessutom att människan lär sig mer om mångfald av arter dessa miljöer. Risken blir annars den ensidigare utveckling vi ser idag.

Regelverket som främst drabbar landsbygden är på många sätt absurt. Om strandskyddet tillämpas på samma sätt för Ätran i Falkenberg skulle det gällt ända upp till Köpmansgatan och med det utökade strandskyddet som t ex Tjärnesjön och Fegensjön har så skulle inget få byggas mellan Stortorget och Ätran. En annan syn på strandskyddet skulle ge en mera rättvis värdering av marker på landsbygden. I Halland syns prisskillnaden tydligt på en avstyckad tomt som ligger havsnära kontra ett område vid en sjö i Falkenbergs och Varbergs inland eller Hylte kommun. Tänk om vi även kunde få socialdemokraterna med oss på att ändra detta.

Det är egentligen inte strandnära boende som är det allra viktigaste för landsbygden. Det viktiga är att på många ställen överhuvudtaget kunna få bygga utanför planlagt område. Med de hårda strandskyddsregler som finns idag klassas det som strandnära även om de som vill bygga kanske bara vill bygga och bo i sin hemtrakt i samspel med natur och friluftsliv.

För oss i Centerpartiet hör strandskyddsfrågan också ihop med samhällsservice som skola, vård, omsorg och lokala affärer av olika slag. Många boende på landet känner sig trängda när andra ställer villkor på hur landsbygden skall se ut när man lämnar tätorten för att uppleva allemansrättens fördelar. För att få en fungerande landsbygd krävs det att människor ges möjlighet att med ett rimligt regelverk bosätta sig där man vill. Detta är en ren och grön centerpolitik som vi är stolta över och ett av våra många viktiga re(c)ept för att få en levande landsbygd.

Mari-Louise Wernersson (C)

kommunråd och riksdagskandidat

Ingemar Johansson (C)

ordf. miljö- och hälsoskyddsnämnden