Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ja, vad fan får du för pengarna?

Välståndet raderas snabbt inom område efter område.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Leif Östlings bevingade uttryck följdes i vanlig ordning av fokus på hur han uttryckte sig och inte på ordens innebörd. Östling har fortsatt att ställa samma fråga genom initiativ som går att läsa om på skattenytta.se. Även organisationen Skattebetalarna genom Slöseriombudsmannen ställer samma fråga: Vad får en svensk skattebetalare för sina pengar? Mycket är ett svar. Men, är det proportionellt eller ens rimligt?

I vårt socialdemokratiska Sverige råder en fördelningsprincip där staten anses bäst lämpad att kräva medborgarna på lejonparten av deras arbete för att sedan ge tillbaka efter ideologisk grund. Den arroganta synen är att enskilda människor inte själva förmår att ta ansvar för sina liv. Statens klåfingrighet ska styra. Till en kostnad som skenar. Som dessutom missar statens grunduppdrag.

Utan att i detalj reda ut dessa, vad har blivit bättre de sista decennierna? Sjukvården? Äldreomsorgen? Skolan? Tryggheten? Pröva frågan på valfritt område som är ett politiskt ansvarsområde.

Det råder inte brist på pengar i Sverige som har ett av världens högsta skattetryck. Sverige har tack vare generationer av hårt arbete skaffat sig en närmast unik position i världen i fråga om välstånd. Nu raseras detta snabbt inom område efter område.

Allt kokar ned till några få frågor: 1) Vad är statens kärnuppdrag? 2) Vad kostar det att finansiera detta uppdrag med kvalitet och kostnadseffektivitet? 3) Vem har förmåga att driva detta arbete?

Är svaret på den tredje frågan: de som haft ansvaret de senaste åren?

Eller är det någon annan?

Medborgerlig samling (MED) kandiderar i höst till riksdagen.

Andreas Visser

Elin Eriksson

Jan Nilsson

Lars Eklöw

Niklas Angmyr

Nätverket för Medborgerlig samling i Varberg