Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två utredningar har kommit fram till att gårdsförsäljning, det vill säga försäljning av till exempel egenproducerat vin direkt från den egna gården, inte är förenligt med EU-rätten. Bild: CHRISTINE OLSSON
Två utredningar har kommit fram till att gårdsförsäljning, det vill säga försäljning av till exempel egenproducerat vin direkt från den egna gården, inte är förenligt med EU-rätten. Bild: CHRISTINE OLSSON

Jörgen Warborn bör läsa på om EU

Vanligt med förklädda förslag för att avskaffa alkoholmonopolet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Släpp bromsen, Löfven – inför gårdsförsäljning nu!"

Tidigare i veckan publicerade Hallands Nyheter ett debattinlägg från Moderaternas kandidat till EU Jörgen Warborn. Ett inlägg som visar på en stor okunnighet när det kommer till alkoholmonopolet och Sveriges medlemskap i EU.

Det första påståendet är att riksdagen gav regeringen i uppdrag att möjliggöra gårdsförsäljning, dock undanhåller Warborn i sin artikel den kompletterande mening som blir bärande för hela debatten kring gårdsförsäljning. En mening med följande lydelse ”Under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas”.

Låt oss därför ge moderaternas EU-kandidat en liten historielektion. När Sverige gick med i EU fick vi behålla alkoholmonopolet av folkhälsoskäl. Ett villkor för att vi skulle få behålla monopolet var att utländska produkter och tillverkare inte diskriminerades i förhållande till svenska. Förutsättningarna för inhemska och europeiska producenter måste alltså vara lika.

Problemet är därmed inte gårdsförsäljningen i sig utan att det inte är förenligt med detaljhandelsmonopolet för alkohol. Ett monopol som inte finns till för att begränsa människors valfrihet utan för att begränsa alkoholens skadeverkningar.

Sant är att frågan om gårdsförsäljning redan utretts två gånger. Båda utredningarna, som för övrigt gjordes under de senaste mandatperioder då Warborns partikamrater satt i regeringen, kom fram till att gårdsförsäljning i ordets egentliga mening, det vill säga försäljning av till exempel egenproducerat vin direkt från den egna gården på landsbygden, inte är förenligt med EU-rätten.

En sådan modell skulle diskriminera utländska tillverkare, som inte skulle få samma möjlighet till direkt detaljhandel till svenska konsumenter. Och ska vi få behålla Systembolaget måste förutsättningarna för inhemska och europeiska producenter vara lika.

Idag tycker 76 procent av befolkningen att Systembolaget ska finnas kvar, men arbetet för att avskaffa detaljhandelsmonopolet fortsätter, om än genom förklädda förslag i form av gårdsförsäljning. Detaljhandelsmonopolet för alkohol är sedan länge ett fundament i vår svenska alkoholpolitik och därför av folkhälsoskäl oerhört viktigt att värna.

Johnny Mostacero

förbundsordförande IOGT-NTO

Totte Ljunggren

distriktsordförande IOGT-NTO Halland