Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jörgen Warborn (M). Bild: Annika Karlbom

IOGT har både verkligheten och opinionen mot sig

Det går alldeles utmärkt att kombinera gårdsförsäljning med alkoholmonopol.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Jörgen Warborn bör läsa på om EU"

Jag kan EU och jag kan landsbygdsföretagarnas förutsättningar. Det är tyvärr uppenbart att IOGT varken förstår eller bryr sig om dessa. Jag har jobbat nära såväl EU- som företagarfrågor under hela mitt politiska liv. IOGT verkar mest vara intresserade av att upprätthålla en förmynderipolitik som bromsar företagandet på landsbygden och sedan länge spelat ut sin roll.

Sverige är i dag det enda landet i EU som förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider. I Finland har man likt i Sverige ett statligt alkoholmonopol, men man har kompletterat det med möjligheten att sälja alkohol på vingårdar och bryggerier på landsbygden. Något som ökat friheten och möjligheterna för företagande på landsbygden, men inte märkbart påverkat den totala alkoholkonsumtionen i Finland. Jag tycker att Sverige ska gå samma väg.

IOGT har både verkligheten och opinionen emot sig. Det finländska exemplet visar att det går alldeles utmärkt att kombinera det statliga alkoholmonopolet med gårdsförsäljning på landsbygden. Detta stöds också av en majoritet av svenskarna. När mindre bryggerier får möjlighet att själva sälja sin produkt handlar det inte om underminera Systembolaget, utan om att ge små producenter rimliga möjligheter att växa. Det förbättrar landsbygdens villkor genom ökade möjligheter till företagande. Det skulle betyda mycket för Sverige.

Jörgen Warborn (M)

entreprenör och toppkandidat i EU-valet