Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Investeringar en förutsättning för besparingar

När det gäller psykiatri behöver det göras mer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I valrörelsen lovade de flesta partierna mer pengar till vården och psykiatrin. Nu i onsdags hade vi regionfullmäktigemöte och beslutade om hur mycket skatt vi ska betala i regionen. Alla partierna utom Vänsterpartiet tyckte att vi inte skulle höja skatten. Det fastän Halland har fjärde lägst skattesats i landet.

Vi ligger historiskt väl till i jämförelser av hälso- och sjukvård men när det gäller psykiatri behövs det göras mer. Psykisk ohälsa genererar ökade kostnader i hela sjukvårdssystemet och övriga samhällssystem. Därför föreslog Vänsterpartiet att skattesatsen skulle höjas med 20 öre. Det för att höja nivån på psykiatrin men också för att bryta beroendet av hyrpersonal. För att tackla den psykiska ohälsan behöver både psykiatrin och närsjukvården förstärkning så att närsjukvården kan fungera som första linjens psykiatri som det är tänkt.

Höjningen är tilltagen så att det också ska räcka till satsningar på förbättrad arbetsmiljö. Då går det att minska beroendet av hyrpersonal och se till att det finns personal som vill jobba i vården även framöver. Vänsterpartiet föreslår inte en höjning av skattesatsen som motsvarar hela det prognostiserade underskottet.

Genom att investera i psykiatri, närsjukvård och arbetstagare skapas utrymme för fler verksamheter att bli mer effektiva och minskar beroendet av hyrpersonal. Genom att höja skatten med 20 öre, vilket blir ca 144 miljoner kronor, skapas förutsättningar för en jämlik vård som invånarna kan känna tillit till. Genom att skapa goda förutsättningar för alla patientgrupper kan vi påverka sådant som skillnad i livslängd och skapa möjlighet för alla att delta i samhällslivet fullt ut. Genom att skapa goda förutsättningar för personalen kan vi få ner beroendet av hyrpersonal och göra så att fler vill arbeta för oss i framtiden. Är landstingsskatten för låg så riskerar det att vården blir mer ojämlik, färre ville jobba i den och det kan behövas göra kortsiktiga besparingar som blir dyra på längre sikt.

Agnes Hulthén (V)

gruppledare Vänsterpartiet Halland