Invandringsländerna är vinnare, bland annat vad gäller tillgången till vårdpersonal, menar insändarskribenten.
Invandringsländerna är vinnare, bland annat vad gäller tillgången till vårdpersonal, menar insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Invandringsländerna är vinnare

Fel att fråga om vi har råd.

ANNONS
LocationHalland|

Ingen kan påverka sin egen födsel. Hitler straffade alla som var födda judar, i Sverige har vi tre partier som vill straffa dem som är födda utanför landet! Brottet? De är för många, har fel religion eller kostar för mycket. Peo Hansen, professor i statsvetenskap tar i en artikel i Dagens ETC upp hur fel man tänker. Man måste skilja på finansiella och reella resurser menar han. Vi får ofta höra att det saknas så och så många lärare, läkare eller vårdpersonal och man gör det till ett finansiellt problem: har vi råd? Det är detsamma som frågan om vi har råd med samhället! Att vi har många gamla, unga och flyktingar är inte ett finansiellt utan ett reellt problem. Italien har högst andel äldre i EU medan utvandringen är högre än på flera årtionden. Dessutom dränerar andra länder Italien på vårdpersonal.

ANNONS

Polen har kategoriskt vägrat ta emot flyktingar samtidigt som många unga lämnar landet. Det bor nu 2,5 miljoner polacker i andra EU-länder. För att komma tillrätta med det har man via sin östra gräns fått EUs i särklass största invandring – runt två miljoner ukrainare har anlänt till Polen. Dessutom har man betydande invandring från Bangladesh, Indien och Pakistan. Polen är därmed det land som har den största massinvandringen i EU. I Sverige är enligt OECD är ca 13 procent av sjuksköterskorna, över 30 procent av läkarna (de flesta från Irak) och inom äldreomsorgen är var fjärde anställd utlandsfödd. Sedan EU-inträdet 2007 har Rumänien fått se 3,6 miljoner lämna landet som töms på vårdpersonal samtidigt som de rika EU-länderna njuter av bytet. Vinnare är invandringsländerna, däribland Sverige.

Alla behövs

ANNONS