Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Hellsborn (SD). Bild: Annika Karlbom
Erik Hellsborn (SD). Bild: Annika Karlbom

Inte kränkande att säga att någon tillhör en annan folkgrupp

Kritik mot personer med judisk bakgrund blir inte automatiskt antisemitism.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vad sa Björn Söder?

Marianne Johansson försöker med två citat från Björn Söder (SD) framhäva att SD skulle vara ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Det ologiska resonemang som hon framför kastar dock snarare tillbaka dessa anklagelser på henne själv och hennes parti.

Det första citatet handlar om att Söder har sagt att judar är en egen folkgrupp, som utgör en av Sveriges nationella minoriteter. Att man inte tillhör en minoritetsgrupp om man är del av majoritetsbefolkningen, eller vice versa är en tämligen okomplicerad logik. Om MJ menar att det är kränkande eller nedlåtande att säga att någon tillhör en annan folkgrupp än den svenska, betyder det rimligtvis att hon anser att det svenska folket är bättre och finare än andra. Jag håller inte med, men kan inte tolka hennes resonemang på annat sätt.

Det andra av Söders citat består av kritik mot George Soros. För de av HN:s läsare som inte känner till Soros så är han en ungersk-amerikansk finansman och opinionsbildare. Han titulerar sig själv som ateist, men kommer från en judisk familj. Att kritik mot Soros skulle utgöra antisemitism skulle kunna vara giltigt, om han angreps utifrån sin judiska bakgrund. Så var dock inte fallet. Söders kritik var av Soros politiska inriktning, som är liberal och globalistisk, och således står i konflikt med den sverigedemokratiska politiken som är konservativ och nationalistisk. MJ:s påstående blir således att kritik mot personer med judisk bakgrund per automatik blir antisemitism, oavsett vad kritiken grundar sig i. Inom socialdemokraterna själva finns en omfattande och högljudd kritik mot Israels ledare, de flesta judar, vilket då också borde anses utgöra antisemitism. Samma sak med kritik av svenska politiker av judisk börd. SD har en riksdagsledamot, Paula Bieler, som är dotter till en judisk far. Enligt MJ:s logik är varje S-politiker som kritiserar henne en antisemit.

Hela MJ:s insändare fås anses tämligen ologisk och motsägelsefull. Men om vi ska ta henne på orden så är hennes eget parti, Socialdemokraterna alldeles fullt av personer med tydligt rasistiska och antisemitiska åsikter.

Erik Hellsborn (SD)

Varberg