Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inte kommunen som bestämmer livsmedelskedja

Men vid Lindhovsrondellen finns möjligheter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Ganska ofta får vi höra och läsa om att kommunen inte vill att Lidl skall etablera sig i Varberg. Det stämmer inte! Det är inte kommunen som avgör vem som får etablera sig.

Det är markägaren eller fastighetsägaren som avgör detta. Man kan dock inte bygga upp livsmedelsbutiker var som helst. Det är detaljplaner som avgör vad man får använda olika markområden och fastigheter till – exempelvis till livsmedelsförsäljning.

Vid etablering av ett nytt område är det en helhet som måste hanteras – inte minst trafiklösningar, tillgänglighet och säkerhet. Ett nytt område som har pekats ut lämpligt för att tillåta livsmedel är området vid Lindhovsrondellen. Det området är privatägt och troligtvis är markägaren flitigt uppvaktad av olika kedjor som är intresserade av att starta sin verksamhet där. Vi i Alliansen ser gärna mångfald/valfrihet vad gäller utbud.

Vi är medvetna om att det finns stora önskemål om en etablering här eftersom det byggts många nya bostäder i kringområdet. På kommunstyrelsens marsmöte gav vi ett uppdrag till förvaltningen att påbörja en ny översiktsplan för Varbergs kommun.

I detta arbete kommer möjligheten till livsmedelsförsäljning vid Lindhovsrondellen hanteras. Vilken kedja som kommer dit är dock inte kommunens sak att bestämma.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Christofer Bergenblock (C)

Tobias Carlsson (L)

Morgan Börjesson (KD)