Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20061004Lunch på Restaurang Skyttekällaren. Soppa med gräddfil.Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod: 30072** DN OUT (även arkiv) ** Bild: JUREK HOLZER / SvD / TT

Inte klimatsmart att behöva slänga mat

Att barnen inte äter maten skapar problem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Märkligt experiment med falsk stroganoff och "färsiga" soppor

Min son kommer hem hungrig i stort sett varenda dag, han vittnar om fulla kantiner och mat som behöver slängas med anledning av att barnen inte äter maten.

Att behöva slänga en massa mat kan omöjligt vara klimatsmart eller ekonomiskt försvarbart även om maten i sig är att betrakta som klimatsmart.

Jag tycker att eleverna ska få göra ett aktivt val när det gäller maten, antingen väljer man helt vegetariskt eller inte. Det skulle innebär att man kan göra bättre kvalitét av de olika alternativen då det handlar om färre portioner.

Ordna sedan för de barn som inte väljer det vegetariska alternativet billig husmanskost, exempelvis korv med mos eller köttbullar och kokt potatis.

Om inte eleverna äter innebär det precis som föregående skribent att eleverna tappar ork och får koncentrationssvårigheter, det kan även leda till onödiga bråk och så vidare.

I det fall man inte vill eller kan tillgodose detta behov anser jag att det är bättre att man gör enligt den norska modellen. Att alla elever istället får ta med sig smörgås, man skulle då från kommunens sida ersätta föräldrarna med motsvarande kostnad för skolmaten.

Upprörd förälder med elev på Furubergsskolan i Varberg.

LÄS MER: Kommunen använder vegetarisk mat för att spara pengar

LÄS MER: Håller med om skolmaten