Inte bara att spara överskottsel

Varningstecken bör tas på allvar.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Sverige har klarat sig bra 2020 med mycket mindre kärnkraft

Glenn Wahle (GW) återkommer i sin insändare den 22/1 till påståendet att besluten att stänga reaktorerna O1/O2 och R1/R2 gjordes av företagsekonomiska skäl. Ja, det är rätt, men de företagsekonomiska skälen dikterades av politiska beslut. När besluten togs (2015) hade regeringen aviserat att kärnkraftsskatten skulle höjas, och en majoritet i riksdagen hade uttalat sig för att Sveriges elproduktion skulle vara ”förnybar”. Samtidigt var elpriserna historiskt låga, beroende på att subventionerad vindkraft byggts ut. Idag hade beslutet med stor sannolikhet blivit ett annat.

GW kallar uppstarten av oljekraftverket i Karlshamn för ”faktoid”. Nej, det är fakta. Mitt i sommaren tvingades vi starta upp ett oljeeldat kraftverk. Turligt nog behövdes det inte under så lång period, eller köras på full effekt, men det behövde startas, eftersom vindkraftverken inte levererade den effekt man hade räknat med. När vinden fallerar måste det finnas annan elproduktion som kan leverera.

ANNONS

GW, tillsammans med många andra, tycker att det inte är något problem med svensk elförsörjning eftersom vi över året har ett överskott på el. Men, el kan inte (enkelt) sparas, utan måste produceras i samma ögonblick som den behövs. Att vindkraften då ibland levererar mycket mer än vad som behövs hjälper inte vid de tillfällen då vinden mojnar. Att, som GW säger ”Sverige klarar sin elförsörjning mycket bra” är att likna vid historien om han som hoppade från taket på ett tiovåningshus och som när han passerade femte våningen sa ”hittills går det bra”. Ja, det går bra, ända till dess att det inte går bra längre, och då blir konsekvenserna allvarliga. Sommarens uppstart av Karlshamnsverket, och den tidigarelagda återstarten av R1, är varningstecken som bör tas på allvar.

Lars A

ANNONS