Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skyddsutrustning borde finnas i Varbergs beredskapslager, liksom mediciner och mat, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Inrätta kommunala beredskapslager

Skydda befolkningen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag har vid flera tillfällen genom åren skrivit om att svensk beredskap och självförsörjning är på farligt låga nivåer. Och bland annat ställt frågan till ansvariga politiker: Vilka planer finns i kommunen för att skydda befolkningen i enlighet med kommunallagen? Men de ansvariga kommunalråden och de höga tjänstemännen har agerat som sju dövstumsinstitut. De har inga svar. Allt har de lämnat över till ”marknaden” att lösa. Det marknadsblinda Centerpartiet är förstås värst men inte heller Vänsterpartiet går fria.

Under coronakrisen har vi ju sett att marknaden inte klarar uppgiften. Bland de värst drabbade är personal och boende inom hemtjänst och äldreomsorg. Personalen får inte rätt skyddsutrustning och i Stockholm är det bevisat bortom allt tvivel att det är en katastrofliknande situation med över 40 procent av omsorgspersonalen som timanställd. En tickande smittbomb som nu briserat.

Alla seriösa bedömare är överens om att svåra tider väntar. Kraschade ekonomier, förstörda produktions- och distributionsnät, till och med risk för svälkris i USA.

Så frågan måste ställas igen:

• Hur följer kommunen sitt ansvar enligt: ”Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap”?

Varbergs kommun borde skapa en verklig krisberedskap. Som skyddar befolkningen.

Beredskapslager för mediciner, skyddsutrustning men också livsmedel och drivmedel borde inrättas. Ett system som skyddar oss alla i minst tre månader.

Vidare borde långsiktiga planer på livsmedelsförsörjningen upprättas. Samla bönderna och kontraktera dem, men inrätta också kommunala bondgårdar och djurhållning som kan garantera tillräckligt med baslivsmedel och kött.

Hyckleriet måste upphöra. Politiker och tjänstemän, ta ert ansvar. Annars kan ni avgå.

Bengt Johansson

grafiker