Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avskilt. Jag vill inte behöva peka ut anledningar till varför elever ibland vill söka avskildhet, skriver Georgia Ferris (KD) apropå ledaren om förslaget om könsneutrala omklädningsrum. Bild: Anders Wiklund/TT
Avskilt. Jag vill inte behöva peka ut anledningar till varför elever ibland vill söka avskildhet, skriver Georgia Ferris (KD) apropå ledaren om förslaget om könsneutrala omklädningsrum. Bild: Anders Wiklund/TT

Inkludering utan segregering

Könsneutrala omklädningsrum handlar inte om prydhet eller nakenfobi.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Trygg i sitt eget skinn" (10/8).

Jag uppskattar att Olle Nykvist lyfter KD:s motion om könsneutrala omklädningsrum i sin ledare, inte minst för att han noterat att trygghet är grundläggande i KD:s politik, oavsett vem som söker tryggheten. Dock känns det som om mina intentioner hamnat mellan raderna. Hade motionen missuppfattats på samma vis om något annat parti stod som avsändare?

Denna motion handlar inte om att uppmuntra till prydhet eller nakenfobi. Jag pekar mycket riktigt ut att fler än HBTQ-personer kan uppskatta att möjligheten till könsneutrala omklädningsrum finns, och visst är det positivt när man gör en investering i kommunen att den kommer fler till del än den i huvudsak tilltänkta gruppen. Jag vill dock undvika att elever enbart genom att välja detta omklädningsrum ska känna sig utpekade. Jag vill heller inte behöva peka ut anledningar till varför elever ibland vill söka avskildhet, det kan vara privat och personligt, och något som är känsligt eller obekvämt för en elev kanske inte spelar någon roll för någon annan. Jag värderar inte om man vill vara ifred och duscha för att man har stomi, brännskador eller födelsemärken. Frågor leder till kunskap, men för den enskilda eleven som regelbundet känner sig utpekad eller behöver undervisa sina klasskamrater kan det istället bli oerhört jobbigt.

Att värna fler med ett och samma förslag är att tänka en och två gånger, som Olle efterfrågar – det är inte att spä på en osund kroppsfixering eller nakenmoralism.

Georgia Ferris (KD)

Svar

från ledarreaktionen.

Många ungdomar, såväl som vuxna, upplever osäkerhet kring sin kropp. Att kunna välja ett privat omklädningsrum framstår kanske som väldigt tilltalande, men då riskerar man att aldrig lösa grundproblematiken. Georgia Ferris (KD) menar att jag anklagar henne för att spä på osund kroppsfixering och nakenmoralism, det jag skriver är att hennes förslag riskerar att göra det. Om hon verkligen värnar allas trygghet bör hon fundera på de konsekvenser hennes förslag kan få – både en och två gånger.

Olle Nykvist

ledarskribent